Politie Midden- en West Brabant

Politie rolt jeugdgroepering voor afpersing en mishandeling op

TILBURG, 16 augustus 2006

TILBURG: De politie van het team Leijdal heeft de afgelopen drie weken tijdens een uitgebreid onderzoek negen jongens in de leeftijd van 13 tot 18 jaar uit Tilburg, Goirle en Riel aangehouden. Zij zijn in wisselende samenstelling betrokken geweest bij de afpersing van twee 14-jarige jongens en het mishandelen en bedreigen van twee jongens van respectievelijk 13 en 14 jaar. Tegen enkele leden van de groep ligt tevens een aangifte van seksueel misbruik van een 15-jarig meisje. Verder denkt de politie met de arrestatie van deze jongeren een diefstal uit een berging van een school in Goirle te hebben opgelost.

De verdachten maken deel uit van een jongerengroep die zich als een soort jeugdbende manifesteerde. De jeugdbende zou een eigen naam hebben en zichzelf in internet presenteren. De politie neemt in het kader van Tegenhouden het initiatief om de ouders van de 37 achterhaalde leden / sympathisanten van deze groep middels een brief te informeren.

Een 14-jarige jongen werd naar eigen zeggen door enkele verdachten afgeperst en bedreigd met geweld toen hij uit hun groep gestapt was. Het slachtoffer maakte korte tijd deel uit van de jeugdgroep. De groep, die werkt met subgroepen, heeft enkele tientallen leden die voornamelijk in Tilburg en Goirle wonen. Een 14-jarig vriendje van de verdachte die werd bedreigd en mishandeld heeft eveneens aangifte gedaan.

De groep lijkt ook betrokken te zijn bij vechtpartijtjes en opstootjes in het zwembad Waterspoor en op de kermis in Goirle. Hiernaar werd door de wijkagenten onderzoek gedaan, waarop ook de andere aangiften volgden. Naar aanleiding van alle bekend geworden feiten besloot de politie in samenspraak met de Officier van Justitie en Jeugdzorginstellingen tot een tweeledige aanpak. Zo werd niet alleen voor een strafrechtelijke aanpak gekozen, maar ook voor een aanpak in het kader van Tegenhouden. In het kader van dit Tegenhouden traject is het initiatief genomen om de ouders van de minderjarigen die zich tot de eerder aangehaalde jeugdgroep rekenen en waarvan de identiteit inmiddels bekend, met een door de wijkagent persoonlijk uitgereikte brief op de hoogte te stellen van de bevindingen tot nu toe. De politie hoopt daarmee de ouders te mobiliseren en daardoor de te voorkomen dat de jongeren (verder nog) betrokken raken bij het plegen van criminele activiteiten.

De politie heeft op zaterdag 22 juli 2006 de eerste verdachte aangehouden, een 18-jarige jongeman uit Goirle. Deze (enige) meerderjarige verdachte zit samen met een minderjarige verdachte nog in voorarrest. De overige verdachten zijn inmiddels weer in vrijheid gesteld. De politie sluit niet uit dat er nog meer arrestaties en voorgeleidingen aan de officier van justitie en rechter commissaris volgen. De aangehouden jongeren worden in het Tilburgs Veiligheidshuis in het 'casusoverleg Jeugd' besproken. Hierna wordt een vervolgtraject uitgezet. De betrokken jongeren worden ook na hun in vrijheidstelling nauwlettend door de politie in het oog gehouden.

Auteur: Willem van Hooijdonk