Provincie Noord-Brabant

|Datum | |16 augustus | |2006 | |Nummer | |185 |
Jury maakt keuze uit 19 inzendingen
Vier cineasten verbeelden Schatten van Brabant

Het jonge kunstenaarduo Bas van den Hurk en Wouter Verhoeven krijgt de opdracht om een promotiefilm te maken voor de provinciale maand van de Schatten van Brabant. De opdracht voor een korte film gaat naar de kunstenaars Jeroen Neus en Tom America. De films gaan donderdag 28 september in première, tijdens de officiële opening van Schatten van Brabant.

In de promotiefilm zoomen Bas van den Hurk en Wouter Verhoeven op een speelse en feestelijke manier in op de relatie van het huidige Brabant en zijn bewoners met het verleden. Jeroen Neus en Tom America belichten de rol van de fraters als vormgevers van het onderwijs in Brabant in een documentaire van zo'n zeven minuten.
De juryleden Peter Pim Windhorst (journalist en redacteur Kunst en Cultuur bij Omroep Brabant), Erik van de Belt (filmeditor), Wiepko Oosterhuis (filmprogrammeur Plaza Futura) en Erik van Drunen (programmeur Holland Animation Festival) kozen beide films uit 19 inzendingen.
Brabantse filmtheaters vertonen de films in oktober tijdens het festival Film in Brabant 2006.

Het Brabantse erfgoed moet meer gaan léven. Daarom heeft de Provincie het initiatief genomen tot Schatten van Brabant; een cultureel programma op het gebied van erfgoed in oktober met activiteiten op meerdere plaatsen in Brabant. Activiteiten die het publiek op een andere, verrassende manier in contact brengen met het verleden.

Het verleden is een prachtige inspiratiebron voor vernieuwende culturele en educatieve producten. Met de aansporing 'Leg de link' wordt iedereen opgeroepen om een aansprekende verbinding te maken tussen verleden, heden en toekomst. Door op een andere manier - via beelden, muziek, verhalen en voorstellingen - naar het verleden te kijken, wil Schatten van Brabant meer mensen (vooral jongeren) interesseren voor erfgoed.

In 2006 is de maand van de Schatten van Brabant vooral gericht op beeldcultuur (film en foto). Samen met de Vereniging van Brabantse Filmtheaters (VBF) en de Brabantcollectie, afdeling Beeld en Geluid worden bijzondere programma's aangeboden in filmtheaters.
Daarnaast vele andere activiteiten, zoals Museumschatjes. In dit programma gaan leerlingen in het basisonderwijs via een voorbereidingsles en museumbezoek zelf op zoek naar hun "Museumschat". Opvallend is ook het Pleinmuseum; een mobiel, flexibel tentoonstellingspaviljoen dat langs beroemde pleinen in binnen- en buitenland reist. Pleinmuseum biedt kunstenaars en ontwerpers een eigentijds podium om te communiceren met een breed publiek. Te zien in Tilburg Reeshof, van 14 t/m 20 oktober 2006.


Voor het volledige programma: www.schattenvanbrabant.nl




Provincie Noord-Brabant