College Bescherming Persoonsgegevens

Extra editie CBP Nieuwsbrief

MADELEINE MCLAGGAN-VAN ROON BENOEMD IN COLLEGE BESCHERMING PERSOONSGEGEVENS

Persbericht, 16 augustus 2006

Per 1 september 2006 is mevrouw mr. M.W. (Madeleine) McLaggan-van Roon bij Koninklijk Besluit benoemd tot lid van het College bescherming persoonsgegevens, voor een periode van vier jaar. Voorzitter van het CBP, Jacob Kohnstamm: "Het CBP prijst zich gelukkig met de benoeming van Madeleinde McLaggan-van Roon. Met haar komst is het college weer op volle sterkte en zal kunnen profiteren van het feit dat zij jarenlange ervaring heeft opgedaan bij een andere toezichthouder".

Madeleine McLaggan-van Roon zal bij het CBP belast worden met de portefeuille Bedrijfsleven (onderwerpen zoals de toenemende inzet van zwarte lijsten in de detailhandel en de inzet van interne gedragscodes voor de bescherming van persoonsgegevens binnen multinationals) en Informatietechnologie (onder andere RFID (Radio Frequency Identification) en publicaties op internet).

Vanaf 1997 was Madeleine McLaggan-van Roon (1962) werkzaam bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa), sinds januari 2003 als plaatsvervangend directeur Directie Concurrentietoezicht. Daarvoor was zij zeven jaar lang werkzaam als advocaat. Madeleine McLaggan-van Roon studeerde Commerciële Economie aan de HEAO in Utrecht en vervolgens Nederlands Recht aan de Universiteit van Amsterdam. In 1996 voltooide zij de postdoctorale Grotius opleiding Informatica Recht.

Kijk voor meer informatie op: http://www.cbpweb.nl/documenten/pb_20060816_nieuw_colid.shtml

Over het CBP
Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) houdt onder de Wet bescherming persoonsgegevens (WBP)- toezicht op de naleving van wetten die het gebruik van persoonsgegevens regelen. Bij het CBP moet het gebruik van persoonsgegevens worden gemeld, tenzij hiervoor een vrijstelling geldt.

Het CBP adviseert de regering en organisaties over de bescherming van persoonsgegevens en onderwerpen die daarmee samenhangen. Het CBP toetst gedragscodes en bemiddelt in geschillen tussen burgers en gebruikers van persoonsgegevens. Op eigen initiatief of op verzoek van een belanghebbende kan het CBP onderzoeken of de manier waarop persoonsgegevens in een bepaalde situatie zijn gebruikt, in overeenstemming is met de wet en daaraan zonodig gevolgen verbinden. Voor in gebreke blijven bij de melding kan een boete worden opgelegd. Bij overtreding van de wet of daarop gebaseerde regelingen kan het CBP overgaan tot bestuursdwang of een dwangsom opleggen.


------------
Over het CBP
Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) houdt -onder de Wet bescherming persoonsgegevens (WBP)- toezicht op de naleving van wetten die het gebruik van persoonsgegevens regelen. Bij het CBP moet het gebruik van persoonsgegevens worden gemeld, tenzij hiervoor een vrijstelling geldt. Het CBP adviseert de regering en organisaties over de bescherming van persoonsgegevens en onderwerpen die daarmee samenhangen. Het CBP toetst gedragscodes en bemiddelt in geschillen tussen burgers en gebruikers van persoonsgegevens. Op eigen initiatief of op verzoek van een belanghebbende kan het CBP onderzoeken of de manier waarop persoonsgegevens in een bepaalde situatie zijn gebruikt, in overeenstemming is met de wet en daaraan zonodig gevolgen verbinden. Voor in gebreke blijven bij de melding kan een boete worden opgelegd. Bij overtreding van de wet of daarop gebaseerde regelingen kan het CBP overgaan tot bestuursdwang of een dwangsom opleggen. Meer informatie vindt u op http://www.cbpweb.nl.
---------------
Voor contact met het CBP kunt u gebruik maken van mailto:info@cbpweb.nl.