Roto Smeets de Boer NV

PERSBERICHT

HALFJAARBERICHT


- resultaat uit gewone bedrijfsvoering RSDB conform verwachting


- herstructurering ligt op schema


- benoemingen

Financiële samenvatting
Over het eerste halfjaar 2006 heeft RSDB een nettowinst uit gewone bedrijfsvoering van de voortgezette bedrijfsactiviteiten gerealiseerd van EUR 4,0 mln, tegenover EUR 7,3 mln in 2005 (-45%). Rekening houdend met een niet voorziene verhoging van de geprognosticeerde afvloeiingskosten bedraagt het nettoresultaat EUR 2,6 mln. Andere belangrijke negatieve invloedsfactoren op de resultaatsontwikkeling zijn margedruk en fors gestegen kosten van energiedragers.

De omzet van de voortgezette bedrijfsactiviteiten is EUR 237,2 mln (2005: EUR 244,1 mln). De toegevoegde waarde is EUR 109,4 mln (2005: EUR 114,8 mln). Het totaal van personeelskosten, afschrijvingen en overige bedrijfskosten steeg met 2% tot EUR 103,2 mln (2005: EUR 100,9 mln). Het bedrijfsresultaat (EBIT) bedraagt EUR 6,2 mln (2005: EUR 13,9 mln). Het resultaat uit gewone bedrijfsvoering is fors afgenomen, overeenkomstig de in het persbericht van 17 mei jl. uitgesproken verwachting inclusief reorganisatie- / afvloeiingskosten ad EUR 3 mln. Het negatieve saldo van de financiële baten en lasten verbeterde met EUR 0.8 mln tot EUR 2,0 mln (2005: EUR 2,8 mln). De kasstroom uit operationele activiteiten bedroeg EUR 20,2 mln (2005: EUR 1,2 mln). De rentedragende schulden namen met EUR 16 mln af tot EUR 79,9 mln. De solvabiliteit bedraagt 40,0% (ultimo 2005 39,0%). Bij een ongewijzigd aantal van 3.290.275 geplaatste gewone aandelen komt de winst per aandeel uit op EUR 0,80 (2005: EUR 2,21).

De markten van zowel Print Productions als Marketing Communications zijn zeer turbulent te noemen. In deze uitdagende omstandigheden kon Print Productions het marktaandeel toch vergroten. Dankzij de marktinspanningen en het omvangrijke investeringsprogramma in 2005 en voorjaar 2006 groeide het aantal verwerkte kilotonnen papier met 6,7% ten opzichte van dezelfde periode 2005. Dit betekent een groei van meer dan 3% boven de markt. Marketing Communications heeft zowel zijn resultaat verbeterd als zijn positie in de markt versterkt. Het vervreemdingsproces van PlantijnCasparie verkeert is nagenoeg afgerond. De Kaspar Groep heeft onlangs een intentieverklaring getekend inzake het overdracht van de aandelen van Kleihold B.V. per 8 september a.s. aan Kaspar Groep B.V.

Benoemingen
David Montgomery is benoemd tot voorzitter van de Raad van Commissarissen. Dries Lugt is herbenoemd als vice-voorzitter. De Raad van Commissarissen heeft besloten John Caris te benoemen CEO van RSDB. Aan verdere versterking van de Raad van Bestuur wordt gewerkt.

Vooruitzichten
Het onderzoek naar de uitbreidingsmogelijkheden van Marketing Communications vormt een belangrijk aandachtsgebied. In de markt van Print Productions vertoont de vraag, uitgedrukt in tonnage papier, enig herstel. Tegelijkertijd blijft deze groei ruim achter op het capaciteitsaanbod. RSDB reageert hierop enerzijds met verkoopinspanningen gericht op verantwoorde uitbouw van marktaandeel, anderzijds met maatregelen gericht op productiviteitsverbetering en kostprijsreductie. Scherpere kostenbesparingen zullen bijdragen aan het toekomstige bedrijfsresultaat en weerstand bieden aan de stijging van de energiekosten. Het eerder dit jaar aangekondigde aanvullende herstructureringsprogramma is in concept gereed en zal extern worden gecommuniceerd wanneer in de interne organisatie de vereiste procedures zijn doorlopen. Een onderzoek naar fusiemogelijkheden, die moeten leiden tot een sterke, onafhankelijke toekomst, vindt plaats, aangezien RSDB er nog steeds van overtuigd is dat zij een rol kan spelen in de industriële consolidatie van de grafische industrie in Europa.

Gegeven de geschetste marktomstandigheden en incidentele baten en lasten buiten beschouwing gelaten, blijft RSDB bij de eerder uitgesproken verwachting met betrekking tot het resultaat in 2006.

IFRS
Met ingang van 1 januari 2005 wordt de geconsolideerde jaarrekening van RSDB N.V. opgesteld volgens de International Financial Reporting Standards zoals aanvaard binnen de Europese Unie (IFRS). Voor een overzicht van de belangrijkste waarderingsgrondslagen onder IFRS en een toelichting op de effecten van de overgang van de in voorgaande jaren gehanteerde waarderingsgrondslagen volgens de Nederlandse verslaggevingsrichtlijnen (Dutch GAAP) naar IFRS wordt verwezen naar het Jaarverslag 2005, dat verkrijgbaar is bij de vennootschap en eveneens is te downloaden vanaf de website van de onderneming, www.rsdb.nl.

Er is besloten geen pers- en analisten-bijeenkomst te houden. Op een later moment zal hier vervolg aan gegeven worden.

Hilversum, 16 augustus 2006

RSDB N.V.
Raad van Bestuur

Voor nadere informatie: RSDB Holding - John Caris / Leo van Gelder, tel. nr. (035) 6258600

Profiel
RSDB NV is opgenomen in de notering van Euronext als NextPrime onderneming met Amsterdam als marktingang. RSDB is een organisatie van dienstverlenende ondernemingen die de communicatie-uitingen van haar opdrachtgevers - met toegevoegde waarde - omzet in gedrukte en multimediale producties. Deze ondernemingen zijn ondergebracht in twee business lines: Print Productions - gericht op het efficiënt vervaardigen van full service rotatiedrukwerk en Marketing Communications - gericht op het optimaal faciliteren van het 'eigen communicatiekanaal' van opdrachtgevers door middel van effectieve, cross-media communicatieconcepten.