GroenLinks

Patiënt mag niet rekening krijgen van falen zorgsysteem

16 augustus 2006

GroenLinks wil een snelle en goede oplossing voor de problemen in de thuiszorg. Sinds mei 2006 is al bekend dat de vraag naar thuiszorg harder stijgt dan verwacht dit jaar. De extra 95 miljoen van het kabinet lost niet alle problemen op. Maar iedereen met recht op zorg moet dat direct kunnen krijgen.

Volgens Zorgverzekeraars Nederland is er 125 miljoen euro extra nodig om de knelpunten op te lossen. Het kabinet heeft er 95 miljoen euro voor over. Staatssecretaris Ross zegt dat er nog 30 miljoen over is van begin dit jaar. Volgens de zorgverzekeraars is dat geld al besteed.

De problemen worden veroorzaakt door het budgetplafond dat Ross in 2004 plotseling heeft geïntroduceerd. Dit plafond is geheel in strijd met de modernisering van de AWBZ sinds 2003. De modernisering moet er toe leiden dat de cliënt centraal staat. Van aanbodsturing naar vraagsturing heet dat in jargon. Het budgetplafond is echter bij uitstek een instrument van aanbodsturing. Terwijl aan de voorkant een onafhankelijk indicatieorgaan beoordeelt op welke zorg mensen recht hebben, wordt daar aan de achterkant weer op beknibbeld omdat er onvoldoende budget is. Het budgetplafond toont aan dat Ross geen vertrouwen heeft in haar eigen systeem.

GroenLinks verwijt staatssecretaris Ross dat ze veel te lang heeft gewacht met het oplossen van de problemen. De eerste signalen dat het budget te beperkt zou zijn dateren al van mei. De staatssecretaris gaf echter pas eind juni opdracht de knelpunten te onderzoeken. In de tussentijd bleven de problemen zich opstapelen.

GroenLinks wil dat de acute problemen per direct worden opgelost. Daarnaast moeten er ook structurele verbeteringen komen. Zo wordt de keuzevrijheid van cliënten erg ingeperkt door de vele fusies van thuiszorginstellingen. Zorgkantoren moeten meer gestimuleerd worden om de keuzevrijheid voor cliënten te vergroten in hun contracteerbeleid.

Ineke van Gent
Naïma Azough