Ingezonden persbericht


TWEEVANDAAG: MTV VERWIJDERT GEWELDDADIGE VIDEOCLIP VAN INTERNET

MTV Networks, onder andere eigenaar van TMF, verwijdert de gewelddadige clip Rellen en Rennen van de Nederlandse rapper Darryl van haar internetsites. MTV trekt het boetekleed aan. Jochem de Jong, woordvoerder van MTV in TweeVandaag: "De reden dat we de clip van internet af hebben gehaald is dat wij daar geen leeftijdscodering bij hadden staan. Dit hadden we liever wel gewild. Dat was dus onhandig."

In de clip Rellen en Rennen is de net 18 jarige rapper Darryl te zien die in de problemen komt en bedreigd wordt door een aantal jongens met vuurwapens. Uiteindelijk weet de rapper twee vuurwapens te bemachtigen waarna hij korte metten maakt met zijn aanvallers. De clip is geproduceerd en betaald door TMF.

Jeroen Dijsselbloem, Tweede Kamerlid voor de PvdA, vindt de clip 'erg gewelddadig'. "Het is in strijd met wat MTV zelf een paar maanden geleden heeft aangekondigd dat ze veel kritischer gaan worden op wat ze uitzenden. En dat ze scherper gaan letten op gewelddadigheid, de hele ghetto-cultuur die in clips zit (...) Deze clip laat het tegendeel zien", aldus Dijsselbloem.

Minister van Onderwijs Maria van der Hoeven laat in een reactie het volgende weten aan TweeVandaag: "Ik vind dat muziekstations omzichtig met dit soort clips moeten omgaan. Dat blijkt wel uit deze commotie. De Kamer heeft dit recent ook duidelijk gemaakt. Vlak voor de zomer heb ik de muziekzenders opgeroepen hun verantwoordelijkheid te nemen. Ze krijgen daar een jaar de tijd voor. Ik ga er vooralsnog vanuit dat deze oproep zeer serieus wordt genomen, ook in de tussentijd. Ondertussen laat ik nu onderzoeken of er strengere regels moeten komen voor videoclips. Dit gebeurt door het NICAM (Nederlands Instituut voor Classificatie van Audiovisuele Media). Het NICAM heeft mij laten weten in gesprek te zijn met MTV en TMF."

Noot voor de redactie: (