Socialistische Partij

SP en PvdA: Asbestschip Otapan moet terug aan de ketting

16-08-2006 * SP-Kamerlid Krista van Velzen en haar PvdA-collega Guus Krähe eisen dat staatssecretaris Van Geel van Milieu het asbestschip Otapan aan de ketting legt. Na contra-expertise is twijfel gerezen over de juistheid van de hoeveelheid asbest die in de vrachtbrieven staat vermeld. Het lijkt erop dat het schip minstens 10 ton asbest bevat in plaats van de 1 ton die daarin genoemd wordt.

Terecht dreigt de Turkse regering het schip terug te sturen naar Nederland. De Kamerleden willen nu alle informatie open op tafel. Gedurende het onderzoek moet het schip aan de ketting. "Het is schandalig dat de Nederlandse overheid zo omgaat met de veiligheid van mensen en milieu in Turkije," zegt Van Velzen. "Dit schip moet onder goede milieuomstandigheden en ARBO-normen en streng Nederlands toezicht gesloopt worden."

De Otapan is na De Rotterdam in Gdansk deze zomer het tweede schip dat met mogelijk valse informatie voor sloop wordt aangeboden. De werf in Turkije voldoet volgens het Platform on Shipbreaking ook niet aan de Nederlandse ARBO- en milieunormen. "Het wordt tijd dat Nederland of West-Europa een eigen sloopwerf krijgt, zodat we dit soort problemen voorkomen," zegt Van Velzen. "Het is ons afval en dat moeten we niet om economische redenen afschuiven op andere landen die dat goedkoper maar ten koste van het milieu en de gezondheid van werknemers verwerken."