Gemeente Tilburg

Tilburg stelt regels vast voor aanvragen individuele voorzieningen Wmo

Wethouder Els Aarts-Engbers: "We willen mensen keuzevrijheid bieden"

Het college heeft deze week de toegangsregels voor individuele voorzieningen vastgesteld die onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) gaan vallen. Het gaat bijvoorbeeld om hulp bij het huishouden, rolstoelen, woningaanpassingen en vervoersvoorzieningen. Wethouder zorg Els Aarts-Engbers: "We willen mensen keuzevrijheid bieden. Als mensen recht hebben op hulp voor in het huishouden, dan kunnen ze bijvoorbeeld kiezen uit zes zorgaanbieders of een persoonsgebonden budget krijgen waarmee ze zelf hulp kunnen inkopen bij een persoon of organisatie naar keuze". De nieuwe toegangsregels staan in de Verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning. Nadat de raad zich heeft uitgesproken over de verordening (gepland op 18 september), wordt deze op 1 januari 2007 van kracht. Op dat moment vervalt de huidige verordening Wet voorzieningen gehandicapten.

Opvallende punten
In de nieuwe verordening staan nog meer opvallende regels die rekening houden met de wensen van de cliënt. Vragen mensen hulp in het huishouden aan, dan wordt standaard de vraag gesteld naar eventuele aanwezige mantelzorg. Daarbij wordt er ook voor gewaakt dat een mantelzorger niet overbelast raakt. De mantelzorger kan zelf aangeven hoeveel zorg hij of zij op zich kan en wil nemen als aanvulling op de professionele zorg. Ook bij woningaanpassingen wordt rekening gehouden met de wens van de cliënt. Wil die liever niet verhuizen maar in de huidige woning blijven wonen, dan kan dat. Hij kan de financiële tegemoetkoming van de gemeente dan gebruiken voor de woningaanpassing. Het is ook mogelijk om een losse woonunit te plaatsen tegen de hoofdwoning aan. Daarin kunnen ouderen of gehandicapten op de begane grond slapen en douchen.

Voor de zomer heeft het college een conceptverordening voorgelegd aan de vertegenwoordigers van de Tilburgse zorgvragers, de Participatieraad Wmo. "Ik vind het een compliment waard dat de Participatieraad haar adviesfunctie goed heeft kunnen vervullen, ondanks de vrij korte tijd die hiervoor beschikbaar was. Het college heeft een aantal wensen van de Participatieraad gehonoreerd. Zo gaan we bijvoorbeeld de kosten vergoeden om de woning bezoekbaar te maken voor mensen die in een instelling verblijven en regelmatig thuis komen. De Participatieraad vond dit wenselijk omdat het onderhouden van sociale contacten binnen de Wmo een belangrijke plaats inneemt. Ik ben het daar volledig mee eens", aldus wethouder Aarts-Engbers.

Voor de pers:
Theun van den Boer, Bestuurswoordvoering, telefoon 013 542 88 19 Corine Breure, Themacommunicatie, telefoon 013 542 91 27

Bezoekadres
Stadhuisplein 130

Postadres
Postbus 90155
5000 LH Tilburg

Doorkiesnummer
013 542 88 19
Faxnummer
013 542 88 95