Ingezonden persbericht


17 augustus 2006
persbericht

Nederlandse productie neemt kijker mee met 's werelds beste

windsurfers in actiedocumentaire wild birds

19 augustus 2006 vind de DVD-Release van de windsurf actiedocumentaire Wild Birds plaats. Deze indrukwekkende Nederlandse productie neemt de kijker mee met -Nederlands meest succesvolle windsurfer van het moment- Peter Volwater. We vliegen mee met 's werelds beste windsurfers als legende Robby Naish en wave wereldkampioen Kauli Seadi. Zij laten samen met Volwater zien hoe het is om je dromen te verwezenlijken. De filmmaker volgt ze van de tropische wateren van Maui, Bonaire en Australië tot Denemarken, België en het ruige bruine sop aan de Nederlandse kust.

Een beeld van het hedendaagse windsurfklimaat

Een jaar lang volgde filmmaker Spaako 's werelds beste windsurfers. Van Denemarken en Schiermonnikoog tot Hawaï en Bonaire. Behalve actiebeelden zet hij ook een tijdsbeeld neer van windsurfen anno 2006. We zien sfeerbeelden, cultuur, de surfers van toen en nu, en een weergave van de toewijding en dromen van de surfende 'Wild Birds'. Filmmaker -en windsurfer- Spaako, wil windsurfen weer op de kaart zetten. De film is daar een culturele bijdrage aan.

Vliegende Hollander

Peter Volwater praat over zijn dromen, zijn idolen en laat zien hoe het is om je droom te verwezenlijken; professioneel windsurfer worden. Al jaren imponeert hij op nationaal en internationaal wedstrijdniveau. We zien Volwater in actie tijdens zijn deelname aan de 10e editie van de Soulwave op de beste windsurflocatie van Denemarken. Vervolgens reist de filmmaker mee naar Volwaters surfvrienden op Hawaï tot zijn tweede thuis; West Australië: waar hij laat zien dat de mythe van de Vliegende Hollander een nieuwe betekenis heeft gekregen.

Robby Naish en internationale toppers in Wild Birds

Wild Birds laat behalve de huidige generatie ook windsurflegende Robby Naish aan het woord. Naish blikt terug op de jaren '80. De PBA World Cup in Zandvoort waar hij windsurfend Nederland op z'n kop zette met metershoge sprongen. Naish kijkt naar 's werelds huidige topsurfers, waaronder Volwater, en naar de toekomst van het windsurfen. Ook laat hij zien dat de legende nog leeft wanneer hij golven van 15 meter bedwingt op de fameuze spot Jaws op Maui. Verder zien we international windsurfers als de wereldkampioen wave en de beste freestyle windsurfers hun onnavolgbare kunsten vertonen van de wateren in Europa tot Hawaï en Bonaire.

Ideologie

'De film laat een knap staaltje filmwerk zien, gecombineerd met een met zorg uitgekiende montage. Een ongekende samenstelling van sfeer, actie en cultuur.', aldus redactie Surfmagazine. De internationale belangstelling voor deze Nederlandse productie blijkt groot. Distributeurs vanuit Europa en zelfs Japan hebben de eerste bestellingen al geplaatst. Voor de filmmaker doet dit er niet toe. Een jaar lang is hij zonder sponsors bezig met een klein levenswerk. Tevreden is hij pas als de film zowel nationaal als internationaal bekeken en erkend wordt. Ideologie ten top.

www.wildbirdsmovie.com
filmduur: 47 minuten . extra's 75 minuten

-------------------
Noot voor de redactie ­