Provincie Utrecht


GS provincie Utrecht: "Eén bestuurlijke autoriteit voor de Randstad"

18-8-2006 -

Het dagelijkse bestuur van de provincie Utrecht heeft zich uitgesproken voor de vorming van één bestuurlijke autoriteit voor de Randstad. Dit nieuwe Randstadbestuur is hard nodig om de maatschappelijke problemen in het gebied voortvarend bij de kop te pakken, aldus GS.

Het college wil met deze boodschap een open discussie aanzwengelen met Provinciale Staten over een gemeenschappelijk provinciaal standpunt, zo schrijven GS in een notitie die op 28 augustus aan de orde komt in de commissie Bestuur en Middelen.

Bestuurlijke spaghetti
Het nieuwe bestuur dat GS voor ogen hebben, is noodzakelijk gezien het feit dat 13 rijksdepartementen, 4 provincies, 190 gemeenten, 4 Kaderwetgebieden en vele andere publieke organen met elkaar in de Randstad de dienst uitmaken. Deze bestuurlijke spaghetti vraagt bij voorkeur om bundeling van de vier Randstadprovincies Utrecht, Noord-Holland, Zuid-Holland en Flevoland. De bestuurskracht voor deze nieuwe Randstadautoriteit moet niet alleen komen uit provinciale schaalvergroting maar ook uit een herschikking van taken met het rijk en de gemeenten in de Randstad. Daardoor kan beter gewerkt worden aan een gezamenlijke aanpak van een aantal knellende maatschappelijke vraagstukken. Vraagstukken die van belang zijn voor inwoners in het gehele gebied.

"Fundamentele herbezinning op middenbestuur Randstad" De nieuwe Randstadautoriteit is volgens het college gewenst om de internationale concurrentiepositie van de Randstad te versterken. Verder vraagt de aanpak van de toenemende files in de Randstad om dit gezamenlijke bestuur. Ook preventieve maatregelen tegen overstromingen, het behoud van het Groene Hart en meer gezamenlijke regie op de ruimtelijke ordening zijn redenen voor dit nieuwe Randstadautoriteit, aldus GS die spreken van een "urgent probleem dat vraagt om een fundamentele herbezinning op de inrichting van het middenbestuur in de Randstad."

De omvang van het gebied van het nieuwe Randstadbestuur staat volgens GS nog open. Voorop staat de principiële keuze om dit bestuur leidend te laten zijn voor het aanpakken van problemen die geen verder uitstel dulden. Het is nu tijd om richting te bepalen, vindt het college.

Meer informatie: Ron van Dopperen, telefoon 030- 258 3196