Socialistische Partij

Veel ouders lopen tegemoetkoming schoolkosten mis

18-08-2006 * Veel ouders weten nog steeds niet dat ze een tegemoetkoming in de schoolkosten kunnen krijgen, zo blijkt uit het Meldpunt Schoolkosten van de SP. De partij vraagt onderwijsminister Van der Hoeven om scholen standaard de regeling te laten vermelden in de schoolgids en bij de boekenlijst.

Fenna Vergeer De SP-fractie heeft - net als voorgaande jaren - in de zomer een Meldpunt Schoolkosten in het leven geroepen. Uit een tussentijdse evaluatie blijkt dat veel ouders met kinderen in de schoolgaande leeftijd niet op de hoogte zijn van het feit dat zij in aanmerking kunnen komen voor een tegemoetkoming in de kosten voor lesboeken en gereedschap. Twee van de drie gezinnen maken géén gebruik van de Wet Tegemoetkoming Schoolkosten, de zogenaamde WTOS-regeling. Het gaat hierbij om bedragen die variëren van honderd tot duizend euro. Dit wordt bevestigd door de Informatie Beheer Groep.

SP-onderwijswoordvoerder Fenna Vergeer: "Ouders geven aan pas door ons meldpunt op de tegemoetkoming attent te zijn gemaakt. Wij hebben voorgaande jaren ook al aan de minister laten weten dat de regeling onbekend is, maar die is helaas weinig daadkrachtig."

De SP wil nu dat de scholen verplicht worden de regeling (WTOS) te vermelden in de schoolgids en op de boekenlijst. Verder moet de belastingdienst belastingplichtigen met kinderen actief op hun recht attenderen.
Zie ook:
* Meldpunt Schoolkosten 2006
* Fenna Vergeer