Stichting Wakker Dier

BLAUWTONG: GESLEEP MET DIEREN MOET AAN BANDEN (BLIJVEN) Persbericht - 18 augustus 2006

`Nederland dierziekteland' noopt tot kleinere veestapel en vervoersbeperking
Amsterdam, 18 augustus 2006; Stichting Wakker Dier dringt er bij minister Veerman op aan dat het huidige exportverbod voor schapen, koeien en geiten van kracht blijft en dat op langere termijn het gesleep met dieren fors aan banden wordt gelegd en de veestapel ingekrompen. De door landbouworganisatie LTO bepleite hervatting van de export is onverantwoord. De uitbraak van blauwtong - weer een nieuwe dierziektecrisis - moet juist een keerpunt zijn in het gesleep met dieren. Het onderzoeksinstituut CIDC vermoedt dat deze ziekte via veevervoer is binnengesleept, en ook worden maandelijks records gebroken in aantallen dieren die levend de grens over gaan. Een ziektebestendige veesector moet juist zo min mogelijk dieren op lange-afstandstransporten zetten. Afgelopen jaar werden 60.000 schapen en geiten Nederland ingesleept vanuit onder andere Frankrijk en Spanje. 530.000 koeien en kalveren kwamen de Nederlandse grens over uit onder meer Italië en Hongarije. In 2003 waarschuwde het CIDC al voor blauwtong als gevolg van de toenemende veetransporten.

VACCINATIE BLIJFT ACHTERWEGE; `HANDELSECONOMISCH NIET AANTREKKELIJK'

In 2001 kwam mond- en klauwzeer via internationaal veevervoer van schapen en kalveren Nederland in. Ook de varkenspest in 1997 en vogelpest in 2003 zijn mogelijk via veevervoer Nederland ingekomen. Het staat vast dat het vervoer van vee de ziektes sterk heeft verspreid in Nederland. Niet alleen het veevervoer op zich veroorzaakt veel dierenleed, maar ook de dierziektes die het veevervoer verspreidt draagt hieraan bij. Nederland staat inmiddels in het buitenland bekend als `dierziekteland' na de varkenspest, mond- en klauwzeer en vogelpest. Zo werd Nederland dit jaar bij uitbraken van vogelpest in andere landen veelvuldig geraadpleegd, vanwege de ervaring met dierziektes en het doden van zieke dieren. Naast het veevervoer is de ziektegevoeligheid groot doordat Nederland de grootste veedichtheid ter wereld heeft. Nergens ter wereld staan zoveel kalveren en kippen op een vierkante kilometer. Volgens wetenschappers is dit een tikkende tijdbom voor dierziektes. De grote handelsbelangen staan daarnaast een beschermende vaccinatie in de weg. In 2003 concludeerde het CIDC al in een advies aan het Landbouwministerie dat vaccinatie tegen het groeiende risico van blauwtong `handelseconomisch niet aantrekkelijk is'.

ROEP VAN LTO OM EXPORTHERVATTING IN STRIJD MET EERDERE VISIE

Wakker Dier verzet zich tegen de roep van LTO om hervatting van de export. In 2001 bracht LTO haar langetermijnvisie naar buiten over de toekomst van de veehouderij in Nederland en pleitte hierin juist voor het minimaliseren van veetransporten. Sindsdien worden vrijwel maandelijks nieuwe records gebroken in aantallen dieren die over de Nederlandse landsgrenzen versleept worden.