Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Annie van Gemert in Limburgs Museum in Venlo
FOTOGRAFE LEGT BESLOTEN WERELD KLOOSTERS VAST

Vanaf 1994 is de Nederlandse fotografe Annie van Gemert (*1958) gefascineerd door het kloosterleven. Door de ontkerkelijking in voorbije vier decennia is veel veranderd. Kloosterlingen traden uit en er kwamen minder roepingen. Sommige orden en congregaties sloten kloosters die vervolgens andere bestemmingen kregen. Annie van Gemert signaleerde dit en legde de veranderende wereld van kloosters vast. De kloostergemeenschappen zijn kleiner geworden. Soms is er verjonging door nieuwe roepingen en door de komst naar West-Europa van jonge kloosterlingen uit landen waar het katholieke geloof nog bloeit. Deze vernieuwingen zijn kernonderwerp van het project. De foto's laten zien dat ook jonge mannen en vrouwen, twintigers en dertigers, zich tot het kloosterlijk leven voelen aangetrokken.

Er zijn actieve kloosterlingen en contemplatieve of beschouwende kloosterlingen. Bij de tweede groep staat het persoonlijke en gemeenschappelijke gebed centraal. Zij leven afgezonderd van de wereld in de beslotenheid van kloosters. In de tentoonstelling Kloosterlingen - Portretten en sfeerbeelden van Annie van Gemert, die in het Limburgs Museum in Venlo te zien is van 18 augustus tot en met 22 oktober aanstaande, gaat het vooral over de contemplatieve kloosterlingen. De monniken en monialen werden door de fotografe benaderd en als na een of meer gespreken het ijs gebroken was, gingen kloosterdeuren open die normaal altijd gesloten blijven.

Annie van Gemert fotografeerde in kloosters verspreid over Nederland en legde in sfeerbeelden het leven vast bij onder meer trappisten, benedictijnen, birgittinessen, dominicanessen, cisterciënzerinnen, clarissen en bij de Dienaressen van de heilige Geest van de altijddurende aanbidding, in de volksmond de roze zusters van Steyl genoemd. De statige architectuur van de gebouwen met de lange gangen, de grote kapel en sacristie, de refter en de ommuurde kloostertuin met soms een begraafplaats, herinneren aan de periode van het Rijke Roomse Leven toen kloosters massaal werden bewoond. De moderne tijd spreekt uit portretten van jonge mensen die anno nu intreden, maar ook uit foto's van oudere kloosterlingen die in een kleine communiteit wonen of in een kloosterverzorgingshuis leven.

Annie van Gemert heeft haar foto's van kloosterlingen samengebracht in een boek (ISBN 90-806958-3-1). Het verschijnt in augustus 2006. In de uitgave komen jongere en oudere religieuzen aan het woord over de veranderingen die iemand doormaakt, over de mooie en moeilijke kanten van het kloosterleven, over roeping en geloftes, over de vaste waarden vroeger en veranderingen en vernieuwingen. In het boek worden de opnames van Annie van Gemert (uit de periode 1994-2006) gecombineerd met historisch fotomateriaal uit de periode 1920-1965 van Martien Coppens, Wiel van der Randen en anderen,waardoor de verschillen tussen vroeger en nu worden gearticuleerd. De publicatie is te koop in het Limburgs Museum en in de boekhandel. Op zondag 3 september aanstaande is Annie van Gemert in het museum aanwezig om haar boek te signeren.

Annie van Gemert werd geboren in 1958 in Vught (Noord-Brabant). Ze groeide op in een boerengezin met acht kinderen. Ze volgde de kunstacademie in Utrecht, Breda en Enschede waar ze in 1990 afstudeerde aan de afdeling fotografie. Van Gemert is documentair fotograaf en werkt aan langlopende projecten. Meestal gaat het om een wereld die op het punt staat te verdwijnen. Welk thema zij ook kiest, de relatie tussen het individu en de ruimte waarin deze zich bevindt staat centraal. Interieurs en portretten spelen een belangrijke rol in haar werk. Andere projecten en boeken van haar zijn Uniformiteit, meisjesinternaten in Vlaanderen (1997), Kinderrijk-grote gezinnen (2002) en Een zomer aan zee (2003).

Limburgs Museum
Keulseporrt 5
5911 BX Venlo
telefoon 077 352 21 12
website www.limburgsmuseum.nl

open
dinsdag tot en met zondag 11-17 uur
maandagen gesloten

NB:
Het digitaal fotomateriaal kan uitsluitend éénmalig rechtenvrij worden gebruikt in het kader van de aankondiging van deze tentoonstelling. Het copyright berust bij fotografe Annie van Gemert. Bij publicatie is naamsvermelding verplicht.

inlichtingen
Jos Schatorjé/Sef Derkx
telefoon
077 352 21 12
rechtenvrije persfoto's downloadable van
http://www.limburgsmuseum.nl/pers/Kloosterlingen/


---- --