MINLNV: wijziging Regeling bluetongue

Ministerie lnv

http://www.minlnv.nl

MINISTERIE VAN LANDBOUW,
NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT

Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit van 18 augustus 2006, TRCJZ/2006/2677 houdende wijziging (1) van de Regeling
beperkingsgebieden bluetongue 2006

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT,

Gelet op richtlijn 2000/75/EG van de Raad van de Europese Unie van 20 november 2000 tot vaststelling van specifieke bepalingen inzake de bestrijding en uitroeiing van bluetongue (PbEG L 327), en artikel 10, eerste lid, van richtlijn 90/425 van de Raad van de Europese Unie van 26 juni 1990 inzake veterinaire en zoötechnische controles in het intracommunautaire handelsverkeer in bepaalde levende dieren en produkten in het vooruitzicht van de totstandbrenging van de interne markt (PbEG L 224);

Gelet op de artikelen 17, 29, 30, derde lid, en 31 van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren;

BESLUIT:
Artikel I
De Regeling beperkingsgebieden bluetongue 2006 wordt als volgt gewijzigd:

A
In artikel 4 wordt .Het vervoer van. vervangen door: Het vervoer, met inbegrip van verplaatsing over de openbare weg zonder vervoermiddel, van.

B
Artikel 5 wordt als volgt gewijzigd:

1. Voor de tekst wordt de aanduiding .1.. geplaatst.
2. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:
2. In afwijking van het eerste lid is het toegestaan om herkauwers, ten behoeve van de verplichting, bedoeld in artikel 6, eerste lid, eenmalig te vervoeren.

C
Artikel 6, derde lid, komt te luiden:

3. Het eerste en tweede lid zijn niet van toepassing indien geschikte stalruimte om te voldoen aan de verplichtingen, bedoeld in genoemde leden, niet beschikbaar zijn.

Artikel II
Deze regeling wordt aan de media bekendgemaakt en treedt op 18 augustus 2006, om 21.00 uur in werking.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR
EN VOEDSELKWALITEIT,
Overeenkomstig het door de minister genomen besluit,

DE SECRETARIS-GENERAAL
drs. C.J. Kalden

Toelichting

Met de onderhavige wijzigingsregeling worden in de Regeling beperkingsgebieden bluetongue 2006 (hierna: regeling) enkele wijzigingen aangebracht. De wijzigingen zien op de binnen het 20-kilometer gebied geldende verplichting tot opstallen van herkauwers. Voorts is van de gelegenheid gebruik gemaakt een verduidelijking in de tekst van de regeling aan te brengen.

De in artikel 6 van de regeling neergelegde verplichting om herkauwers op te stallen, leidt er in sommige gevallen toe dat de dieren per vervoermiddel naar het bedrijf van herkomst moeten worden gebracht. Dit omdat de afstand tussen de stal en het weiland waar de dieren grazen, groot is. In de regeling is thans opgenomen dat indien voor het opstallen van herkauwers een vervoermiddel nodig is, dit vervoer eenmalig wordt toegestaan. Het feit dat eenmalig vervoer met een vervoermiddel van herkauwers wordt toegestaan, betekent dat de dieren, nadat ze naar de stal zijn gebracht, niet meer met een vervoermiddel naar een weiland mogen worden verplaatst. Voor de volledigheid wordt opgemerkt dat verplaatsing zonder gebruikmaking van een vervoermiddel naar een weiland toegestaan is. Dit tegen de achtergrond van het feit dat verplaatsingen over de openbare weg zonder vervoermiddel in de regel verplaatsingen van beperkte omvang zijn.

Voorts wordt de uitzondering op de verplichting om herkauwers op te stallen aangepast. Tot nu toe was binnen het 20-kilometergebied de opstalverplichting van kracht voor alle herkauwers, met uitzondering van schaapskuddes. De aanpassing van de uitzondering houdt verband met het gegeven dat nu blijkt dat meerdere groepen herkauwers niet aan de opstalverplichting kúnnen voldoen. Daarom is thans bepaald dat de opstalverplichting niet geldt als de geschikte stalruimte voor het opstallen niet beschikbaar zijn.

Voorts is van de gelegenheid gebruik gemaakt om een verduidelijking in de regeling aan te brengen. In artikel 4 van de regeling is opgenomen dat onder vervoer niet alleen vervoer met een vervoermiddel, maar tevens verplaatsingen over de openbare weg zonder vervoermiddel wordt verstaan.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR
EN VOEDSELKWALITEIT,

Overeenkomstig het door de minister genomen besluit,

DE SECRETARIS-GENERAAL
drs. C.J. Kalden