Ingezonden persbericht


Persbericht, 3 augustus 2006 2006/27

internationale gastoptredens in het zuiderzeemuseum

Geniet van de muziek van de shanty-groepen tijdens Internationaal Zeeliederenfestival

Het Internationaal Zeeliederenfestival, dat op 19 en 20 augustus al weer voor de zesde keer wordt georganiseerd, is inmiddels een begrip in de wereld van het zeelied. Dit jaar staan opnieuw vele nationale en internationale shanty-groepen op het programma, zoals Johnny Collins, Capstan Full Strength en Four 'n'Aft uit Engeland, Marée de Paradis uit Frankrijk en Gaye & Trish uit Schotland. Zij brengen op diverse plaatsen in het buitenmuseum, waaronder de sfeervolle Markerhaven, hun zeemansliederen ten gehore. Uit eigen land zingen Pekel en Nanne en Ankie mee. Op zaterdag hebben wij Foo Foo band en 't Scheepsfolk als extra shanty-groep in petto. Op zondag kunt u luisteren naar de Seasongs van Dutch Courage. De groepen sluiten de dag af met een gezamenlijk optreden. Naast het Internationaal Zeeliederenfestival op 19 en 20 augustus zijn er vele demonstraties te bewonderen.

Bronstijdboerderij

Het Zuiderzeemuseum geeft in het buitenmuseum een beeld van de periode van 1880 tot pakweg 1930. Maar wist u dat u in het natuurgebied van het museum nog veel verder terug in de tijd kunt gaan? Daar bevindt zich namelijk de Bronstijdboerderij. De reconstructie is gebaseerd op het type woning dat gebruikelijk was in de tweede helft van de late Bronstijd, ongeveer 900 tot 800 jaar voor onze jaartelling. Vrijwilligers verlevendigen het beeld. Zondag 20 augustus zijn er extra activiteiten bij de Bronstijdboerderij, zoals wol spinnen, graan malen met maalstenen, platte broden bakken en stevige soep maken. Ook leggen vrijwilligers uit hoe vroeger plantenvezels werden gebruikt.

Informatie en openingstijden
Het Internationaal Zeeliederenfestival vindt plaats op zaterdag 19 en zondag 20 augustus. Het eerste optreden vindt plaat om 11.00 uur en het gezamenlijk optreden is om 16.20 uur. De demonstraties in de Bronstijdboerderij vinden op 20 augustus van 10.00 tot 17.00 plaats. Van 24 juli tot en met 1 oktober staat het gehele museum in het teken van huwelijk en geboorte. Het Zuiderzeemuseum is in augustus nog dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur geopend, vanaf september is het museum maandags gesloten. De entreeprijs voor volwassenen bedraagt E 11,50. Kinderen krijgen in juli en augustus 50% korting en betalen slechts E 4,50. Kijk voor meer informatie op www.zuiderzeemuseum.nl. __________________________________________________________________________ Noot voor de redactie,