Ingezonden persbericht

Persbericht Skatebond Nederland
www.skatebond.nl

Grote belangstelling voor Bartlehiemtocht Holland Inline Cup

Honderden wedstrijd- en toerskeelers gaan zaterdag 19 augustus van start in de derde etappe van de Holland Inline Cup in Hallum, de negentiende Bartlehiemtocht. De A- en B-rijders leggen traditiegetrouw 100 km af. Voor de dames, B- en C-rijders en veteranen staat 60 km op het programma. De toerrijders kunnen kiezen uit 30 of 60 km. Naast de ruim tweehonderd wedstrijdrijders verwacht de organisatie zo'n vijfhonderd toerrijders.
Favorieten voor de overwinning zijn onder meer Roy Boeve (Kampen), die zijn zinnen heeft gezet op deze marathon, Ingmar Berga (Hoogeveen) die het harde werk niet schuwt, Arjan Smit, die de tweede etappe van de Holland Inline Cup in Zaanstad won en de Belg Renaat Demeter, die de eerste etappe in Bantega op zijn naam schreef.

Kanshebbers zijn ook Arjan Mombarg (Vorden), Jan van Loon (Haule), Willem Hut (Haule) en Roel van Hest (Apeldoorn). Een Vlaamse podiumkandidaat is Stijn Van Hove, vorig jaar winnaar van de Univé Topcompetitie over vier lange afstanden. Voor zijn landgenoot Frank Fiers, die de monsterrit vorig jaar op zijn naam schreef, is een triomf wellicht nog te veel gevraagd. De houder van het werelduurrecord is nog niet zo lang terug in het skeelerpeloton na een langdurige blessure.

Favorieten bij de vrouwen zijn onder meer de Belgische Hilde Goovaerts, de Australische Angeline Thomas en Maria Sterk, die een thuiswedstrijd rijdt. Ook Jannitta Spigt uit Ede behoort bij de sterkere marathonrijdsters.

Voor recreatieve rijders is dit een kans om op hetzelfde parcours als nationale en internationale skeelervedetten een sportieve prestatie te leveren. Ook zij kunnen rekenen op de aanmoedigingen van het publiek en ook zij komen door de finishstraat in het centrum van Hallum. De A- en B-rijders leggen daar nog vijf plaatselijke ronden af, als ze terug zijn van de drie omlopen van 30 km door het Friese polderland.
Het parcours in Noord-Friesland staat bekend als zwaar. In het vlakke polderland staat altijd wind. De ruwere stukken asfalt zijn de laatste jaren wel verbeterd, maar bij doorkomst in de verschillende dorpen moeten de rijders nog altijd over klinkers.

De A- en B-rijders starten om 14.00 uur, de overige categorieën daarna met steeds twee minuten tussenruimte. Voor de toerrijders, die zich op de dag zelf kunnen aanmelden, is het vertrek om 14.10 uur.
Voor de wedstrijdrijders heeft de disciplinecommissie speed van de Skatebond Nederland in de Holland Inline Cup een andere klasse-indeling toegepast, waarbij indeling meer op niveau dan op leeftijd en geslacht plaatsvindt. Er zijn drie wedstrijdklassen met elk een eigen uitslag en prijzenschema: klasse 1: A&B; klasse 2: C1&V1&D1 en klasse 3: C2&V2&D2. Bij de gezamenlijke huldiging na afloop zijn er drie speciale ereprijzen voor de categorieën A, B, C, veteranen, dames 1 en dames 2.

De Univé Holland Inline Cup omvat vier skeelerklassiekers. Het concept is afgekeken van de World Inline Cup, de French Inline Cup en de Swiss Inline Cup. Daarin vertrekt een massa subtoppers en toerrijders direct achter een veld internationale topskeelers. De vierde en laatste etappe van de Holland Inline Cup is 26 augustus in het Gelderse Alem.

De deelnemerslijst van alle wedstrijdcategorieën is te vinden op www.skatebond.nl. Klik hiervoor op 'Speed', vervolgens op 'Competities en wedstrijden', 'Wedstrijdkalender', klik op de datum van het evenement en vervolgens op 'Aanmeldingen' bovenaan de pagina.

Meer informatie: Bram Buruma, tel. (0518) 432101 / 06 13238222, e-mail: bram.buruma@planet.nl.