Ingezonden persbericht

Aan het College van Burgemeester en Wethouders
Postbus 1992
6201 BZ Maastricht

Onderwerp: vragen ex art.37 RvO inzake rookverbod Trefcentrum
Maastricht, 18 augustus 2006

Geachte College,

Het feit dat het stichtingsbestuur van het Trefcentrum in de wijk W.V.V. een rookbeleid voor de onlangs geopende nieuwbouw had ingevoerd, waarin gesteld dat uitsluitend in de horecaruimte mocht worden gerookt, heeft helaas geen effect gehad.

Naar aanleiding van een klacht heeft de Voedsel en Waren Autoriteit op 22 juni j.l. een onderzoek ingesteld bij het Trefcentrum. Tijdens het onderzoek is het stichtingsbestuur geïnformeerd over de bevindingen van de onderzoekers en hebben nadat deze onderzoekers zich nog eens hadden vergewist vernomen dat met ingang van 1 september 2006 een algemeen rookverbod van kracht zou worden voor alle ruimten in het gebouw.

De aankondiging m.b.t. het rookverbod heeft veel stof doen opwaaien onder de gebruikers van het Trefcentrum en de bewoners van W.V.V. Dit resulteerde dat op 27 juni j.l. een petitie is aangeboden aan wethouder Costongs waarin het verzoek de helpende hand te bieden bij het vinden van een oplossing op maat.

De Voedsel en Waren Autoriteit stelt echter nu in het officieel schrijven inzake het uitgevoerd onderzoek dat uit de inspectiegegevens van de controleambtenaar is gebleken dat in het bedrijf niet werd voldaan aan de wettelijke voorschriften waardoor een overtreding werd begaan ex art.10 tweede lid, resp. art.11 tweede lid van de tabakswet. Als gevolg hierop is met onmiddellijke ingang een algemeen rookverbod van kracht onder dwang dat mocht bij her controle blijken opnieuw niet aan deze voorschriften wordt voldaan dat dan proces verbaal zal worden opgemaakt en dit zal worden voorgelegd aan de Minister van Volksgezondheid dan wel de officier van Justitie.

Dit is aanleiding tot het stellen van de volgende vragen:

1. Welke actie(s) heeft het college inmiddels ondernomen naar aanleiding van de aangeboden petitie en voorstellen vanuit het bestuur?
2. Welke structurele maatregelen zijn/worden door de gemeente -als eigenaar van het pand- getroffen om de toegankelijkheid van het Trefcentrum te garanderen voor de gebruikers c.q, de geplande activiteiten en een gezonde exploitatie te waarborgen?
3. Bent u bereid te inventariseren welke gevolgen het standpunt van de Voedsel en Waren Autoriteit heeft voor alle overige gemeenschaps- en buurthuizen in Maastricht en in overleg met de betreffende stichtingbesturen oplossingen op maat te realiseren?

In afwachting op uw reactie,

Namens de fractie van Stadsbelangen Mestreech

Tiny Meese John Steijns

---- --


Ingezonden persbericht