Gemeente Voerendaal


Voerendaal Actueel - Nieuws

19/8/2006 - Dierziekte in Limburg in crisisfase: Bluetongue Informatie voor Dierenhouders en Inwoners van de gemeente Voerendaal.

Alle vragen naar: 0800-2233322
Internet: www.minlnv.nl

Wanneer een dierziekte crisisfase?
De Secretaris Generaal van LNV verklaart of en wanneer de crisisfase ingaat voor een dierziekte. Afhankelijk van de situatie zal dat meestal zo zijn wanneer er ergens in Nederland een uitbreek van een zeer besmettelijke dierziekte wordt vastgesteld. In Zuid-Limburg is de dierziekte bluetongue vastgesteld. Daarom heeft op 17 augustus jl. de Secretaris Generaal van LNV besloten dat de crisisfase voor de Bluetongue is ingegaan.
Directie Regionale Zaken vestiging Zuid is aanspreekpunt voor betrokken bestuurders in de betreffende regio (tel. nr. 070-8883280).

Wanneer wordt de gemeente geïnformeerd?
Als er zich een specifieke regionale situatie voordoet, dan wordt rechtstreeks contact opgenomen met regionale betrokken uit de landbouwsector en met betrokken bestuurders uit de regio zoals de burgemeester en de Commissaris van de Koningin.

De burgemeester wordt direct en rechtstreeks door LNV gebeld indien in deze gemeente:

* Een besmetting is vastgesteld

* Een bedrijf ernstig verdacht is

* In andere specifieke gevallen

Hoe kan bluetongue worden bestreden?
Bluetongue is in tegenstelling tot de bestrijdingsplichtige dierziekten, waarmee Nederland de laatste jaren is geconfronteerd (zoals KVP, MKZ en Al) geen ziekte die door diercontacten wordt verspreid. Vliegende insecten verspreiden de ziekte. Daarom zijn de standaardmaatregelen die tot nu toe voor de bestijding van dierziekten werden ingesteld (zoals bijvoorbeeld een algehele stand still of het ruimen van besmette bedrijven) in dit geval niet per definitie zinvol. Verder is het een voor Nederland nieuwe ziekte. Dit betekent dat er nog geen uitgewerkte draaiboeken beschikbaar zijn.