Ingezonden persbericht


Grand Prix media-service ter attentie van (motor) sportredacties, relaties en sponsors

19-8-2006; Betreft 2e trainingsdag / startopstellingen Grand Prix Tsjechië, circuit Autodromo Brno

JOEY LITJENS (37E

) NA 2,5 SECONDE TIJDWINST MET GOED GEVOEL DE RACE IN

ARNAUD VINCENT (21E): "IK HEB HET JUISTE RITME NOG NIET TERUG"

Tijdens de 2e trainingsdag van de Tsjechische GP in Brno maakte Molenaar-Honda coureur Joey Litjens grote stappen voorwaarts. Tijdens de 2e vrije training op zaterdagmorgen reed hij al ruim 2 seconden sneller dan vrijdagmiddag, en dat deed hij 's middags in de beslissende tijdtraining met nog een halve seconde nog eens dunnetjes over. "Ik kijk echt met een goed gevoel naar de wedstrijd van morgen uit. Het ging vandaag stukken beter dan tijdens de eerste dag. Het is een super mooie, maar oh zo moeilijke baan, waar je veel ronden op nodig hebt om hem goed te leren kennen. De stap die we vandaag voorwaarts maakten was goed, maar niet goed genoeg naar mijn zin", opent de 16-jarige Limburger, die 4e startplaats op wist te klimmen. "Er zat méér in, maar het kwam er nog niet uit. Met veringstechnicus Tim de Bot hebben we regelmatig wat aan de schokdemper en vorkpoten veranderd en keer op keer ging het beter. Eigenlijk had ik gister al een fractie sneller moeten zijn, dan was de stap om nog sneller te gaan vandaag al mogelijk geweest. Ik heb er echt vertrouwen in dat het nog een seconde sneller kan. Dan sta je meteen 10 plaatsen verder naar voren. Morgenochtend in de warm up proberen we de laatste veringaanpassing en van teamchef Hans Spaan, die hier een keer de 125cc GP won, heb ik ook nog weer diverse rij-technische tips gekregen die ik verder hoop toe te passen. Mijn tijd had vandaag al beter kunnen zijn, maar in de slotronde miste ik de slipstream van collega's. Het stuk berg op zag ik direct dat ik alleen rijdend geen betere tijd zou kunnen realiseren. Da's jammer, maar morgen vind ik zeker een goede groep voor een mooie race", besluit Litjens.

250cc Teammaat Arnaud Vincent kende toch nog wat naweeën van zijn val in de eerste tijdtraining op vrijdagmiddag. "Het lijkt wel of ik mijn draai daarna nog niet goed heb kunnen vinden. Ik ben veel binnen geweest om wat aanpassingen te doen. Eigenlijk te vaak om een goed ritme op te bouwen. Maar rond blijven rijden met de wetenschap dat het iets anders en beter moet, dat doe je ook niet. Ik reed vandaag al met al een seconde sneller dan gisteren, maar daarmee kwam ik nog maar net aan de tijd die ik vrijdagmorgen in de eerste vrije training al reed. Momenteel wordt de datarecorder uitgeplozen om te zien of we voor de warm up training nog wat zaken kunnen veranderen. Er moet meer uitkomen. Die 21e startplaats staat in een schril contrast ten opzichte van de 12e plaats in VT1", meldt Vincent kritisch.

MotoGP: Valentino Rossi op ouderwetse manier naar de pole

(Bron: www.racesport.nl en www.motogp.com)

Vorig jaar zagen we het hem regelmatig doen maar dit jaar was daarvan nog weinig sprake; Valentino Rossi die in de laatste seconden van de training met een ultieme ronde weer eens een pole voor zich wist op te eisen. Na een kwartier trainen zien we Loris Capirossi aan de leiding voor Nicky Hayden, die vanmiddag plotseling wel 58'ers weet te rijden, Kenny Roberts en Shinya Nakano. Valentino Rossi is dan nog in geen velden of wegen te bekennen maar dat verandert snel. De regerend wereldkampioen komt eerst van 17 naar 10, moet zich dan een ronde langs wat achterblijvers worstelen, om vervolgens nog eens aan te zetten en via een 8ste door te schuiven naar de 7e. Er volgen nog wat schermutselingen maar het wachten was op de kwalificatiebanden. John Hopkins gaat met nog een klein half uur op de klok als eerste met de zachte rubbers in de weer en dat resulteert in een 1'57.006, op dat moment ruim 7/10e van een seconde sneller dan de rest. Capirossi volgt even later en boendert naar 1'56.441, bijna een seconde sneller dan zijn pole van vorig jaar. Deze tijd overleeft aanvallen van Valentino Rossi en Nicky Hayden die na hun eerste kwalificatierun respectievelijk de 3e en 2e plaats innemen. Het wachten is dan op de ultieme laatste minuten. Met nog een minuut of 4 op de klok komen veel rijders nogmaals binnen voor een bandenwissel om vervolgens nog een ultieme poging te wagen. Casey Stoner misrekent zich daarbij een klein beetje en hij passeert de streep twee seconden na het vallen van de vlag zodat de ultieme poging voor hem de mist ingaat.

Valentino Rossi is een minuutje eerder dan Stoner gepasseerd en geeft in de eerste sectie aanvankelijk ruim een tiende toe op Capirossi's tijd. In de tweede sectie weet hij het verschil echter terug te brengen naar een paar honderdsten en in de derde sectie wordt het helmpje achter zijn naam rood ten teken dat hij sneller is dan Capirossi. Rossi geeft de opgebouwde voorsprong in het laatste gedeelte niet meer uit handen en weet deze zelfs nog iets uit te bouwen. Met 1'56.191 pakt hij, na Barcelona, pas zijn tweede pole van het seizoen voor Loris Capirossi en Kenny Roberts die in de laatste seconden nog naar een 3e plaats weet te komen.

De tweede rij wordt gevormd door Nicky Hayden, Shinya Nakano en Toni Elias met daarachter John Hopkins, Colin Edwards en Dani Pedrosa op de 3e rij. Randy de Puniet bezet de 10e plaats voor enigszins tegenvallende Honda rijders, Marco Melandri en Casey Stoner.

GP 250cc: Lorenzo naar 8e pole van het seizoen

(Bron: www.racesport.nl en www.motogp.com)

Met 8 uit 11 begint de kwalificatie van de 250 cc zo onderhand wel erg voorspelbaar te worden. Jorge Lorenzo was vandaag wederom ongenaakbaar en lijkt op voorhand door niemand te volgen hier in Brno. Lorenzo benaderde zijn vorig jaar gereden polerecord tot op een fractie (2'02.292 nu tegen 2'02.261 vorig jaar) maar wist het uiteindelijk net niet te breken. Zijn pole positie kwam tegen het einde van de training nog even onder druk toen Andrea Dovizioso met een speciale kwalificatieband bij de tussentijd na de derde sector nog sneller was. Op de streep redde Dovi het uiteindelijk net niet terwijl Lorenzo zelf op dat moment in zijn ultieme ronde al bezig was aan een flinke verbetering. Uiteindelijk finishte Andrea Dovizioso als 2e voor Hiroshi Aoyama en Hector Barbera terwijl de tweede rij wordt gevormd door Alex de Angelis, Shuhei Aoyama, Roberto Locatelli en Jakub Smrz die de trainingen rustig heeft opgebouwd met een keurige tweede rij als beloning. De derde rij wordt gevormd door een uitstekende Alex Espargaro, Alex Debon, die tegen het einde van de training hard onderuit ging, Martin Cardenas en Manuel Poggiali. Marco Simoncelli ging evenals Debon ook hard onderuit. De Italiaan kwam met de tot Gilera omgedoopte Aprilia niet verder dan een magere 13e plaats.

GP 125cc: Pole positie voor Mika Kallio

(Bron: www.racesport.nl en www.motogp.com)

KTM rijder Mika Kallio eiste vanmiddag de pole positie op voor de 125 cc race van morgen op het circuit nabij het Tsjechische Brno. De Fin slaagde er met 2'08.874 net niet in om het uit 2003 stammende ronderecord van Lucio Cecchinello te breken. Niettemin een uitstekende pole voor de Fin die tot in de laatste seconden in gevecht was met Alvaro Bautista en Lukas Pesek die op respectievelijk 0,025 en 0,123 seconde op de 2e en 3e plaats eindigden. Hector Faubel maakt de eerste rij vol met zijn 4e plaats.

Op de tweede rij vinden we Mattia Pasini, die halverwege de training nog even de grintbak opzocht, voor Nico Terol, Sergio Gadea en Julian Simon. Gabor Talmacsi, Fabrizio Lai, Joan Olive en Pablo Nieto bezetten gezamenlijk de derde rij. De beide Nederlanders wisten hun tijden ook wederom fors te verbeteren. Lange tijd was Hugo van den Berg de snelste van het tweetal maar het venijn zat wat Joey Litjens betreft in de staart. In de laatste minuten wist Joey met een 2'12.084 Hugo te passeren en de Varenhof Aprilia rijder had daar geen antwoord meer op. Joey vertrekt morgen vanaf een 37ste positie en Hugo staat daar met 2'12.283 twee plaatsen achter. Zowel Hugo als Joey hebben tijdens de trainingen op de voor hen nieuwe, en technisch moeilijke baan, forse progressie weten te boeken al vonden ze zelf dat er nog meer uit had moeten komen;

Hugo van de Berg: "De schuiver van vanmorgen kostte me 40 minuten trainingstijd en dat kon ik eigenlijk niet gebruiken. Ik kwam met mijn achterwiel iets te ver naar buiten en raakte het gras waardoor de motor achter wegbrak. Voor ik het wist schoof ik van de baan. Vanmiddag ging het aanvankelijk goed. Ik reed een ronde achter Mike di Meglio aan en dat zorgde voor die 2'12 ronde. Het lukte me echter niet om in het vervolg dat soort rondetijden ook in mijn eentje te rijden en het lukte me in het vervolg van de training ook niet meer om een goede slipstream te vinden zodat ik mijn tijd niet meer kon verbeteren. Ik ben sowieso geen geweldige slipstreamer en had dat vandaag wel nodig om mijn tijden te kunnen verbeteren. Ik sta gewoon te ver naar achteren om tevreden te kunnen zijn en hoop morgen in de wedstrijd op een goede start en vervolgens mee te kunnen gaan met een groepje."

Ziekenboeg

Saillant detail van beide trainingsdagen in Brno, is dat niet één MotoGP-rijders over de schreef ging en crashte. In de 250cc klasse schakelde beide Italianen Luca Morelli en Alex Baldolini zichzelf uit. Ze liepen respectievelijk een gebroken rechter sleutelbeen en gebroken linker pols op. In de 125cc klasse starten er eveneens twee rijders niet: Het Britse talent Bradley Smit brak zijn linker radius, terwijl Simone Corsi (I) met kneuzingen aan zowel zijn linker als rechterbeen na de warm up wil bepalen of hij start in de race tegen 42 concurrenten.

125cc Trainingstijden na de 2e dag:

Pl.

Naam

Land

Team en Merk

Tijd

Topsn.


1

M.KALLIO

FIN

Red Bull KTM GP 125 KTM


2'07.874

217.8

2

A.BAUTISTA

SPA

Master - MVA Aspar Team APRILIA

2'07.899

219.1


3

L.PESEK

CZE

Derbi Racing DERBI

2'07.997

217.3


4

H.FAUBEL

SPA

Master - MVA Aspar Team APRILIA

2'08.282

220.3


5

M.PASINI

ITA

Master - MVA Aspar Team APRILIA

2'08.349

215.0


6

N.TEROL

SPA

Derbi Racing DERBI

2'08.504

216.2


7

S.GADEA

SPA

Master - MVA Aspar Team APRILIA

2'08.752

218.4


8

J.SIMON

SPA

Red Bull KTM GP 125 KTM

2'08.784

215.3


9

G.TALMACSI

HUN

Humangest Racing Team HONDA

2'08.942

216.2


10

F.LAI

ITA

Valsir Seedorf Racing HONDA

2'09.058

216.2


11

J.OLIVE

SPA

SSM Racing APRILIA

2'09.093

218.3


12

P.NIETO

SPA

Multimedia Racing APRILIA

2'09.192

217.0


13

R.DE ROSA

ITA

Multimedia Racing APRILIA

2'09.194

216.7


14

S.BRADL

GER

Red Bull KTM Junior Team KTM

2'09.281

218.9


15

T.LUTHI

SWI

Elit - Caffe Latte HONDA

2'09.284

214.8


16

S.CORTESE

GER

Elit - Caffe Latte HONDA

2'09.352

214.5


17

M.PIRRO

ITA

WTR Blauer USA APRILIA

2'09.619

210.7


18

K.ABRAHAM

CZE

Cardion AB Motoracing APRILIA

2'09.850

211.6


19

L.ZANETTI

ITA

Skilled I.S.P.A. Racing Team APRILIA

2'09.972

218.1


20

T.KOYAMA

JPN

Malaguti Ajo Corse MALAGUTI

2'10.131

217.0


21

I.TOTH

HUN

Team Toth APRILIA

2'10.234

215.4


22

E.RABAT

SPA

Wurth Honda BQR HONDA

2'10.283

218.2


23

M.HERNANDEZ

SPA

Nocable Angaia Racing APRILIA

2'10.352

215.8


24

M.RANSEDER

AUT

Red Bull KTM Junior Team KTM

2'10.357

215.6


25

M.DI MEGLIO

FRA

FFM Honda Grand Prix 125 HONDA

2'10.365

214.0


26

S.CORSI

ITA

Squadra Corse Metis Gilera GILERA

2'10.387

217.1


27

A.MASBOU

FRA

Malaguti Ajo Corse MALAGUTI

2'10.394

212.8


28

A.RODRIGUEZ

SPA

3C Racing APRILIA

2'10.624

212.2


29

B.SMITH

GBR

Repsol Honda HONDA

2'10.697

215.0


30

P.ESPARGARO

SPA

Campetella Racing Junior DERBI

2'11.018

X


31

R.TAMBURINI

ITA

Matteoni Racing APRILIA

2'11.070

215.1


32

M.TUNEZ

SPA

Master - MVA Aspar Team APRILIA

2'11.239

213.6


33

R.MURESAN

ROU

Team Toth APRILIA

2'11.419

217.0


34

F.SANDI

ITA

SSM Racing APRILIA

2'11.580

215.8


35

M.SEMBERA

CZE

Kuja Racing HONDA

2'11.788

211.1


36

M.CONTI

ITA

Valsir Seedorf Racing HONDA

2'11.822

215.0


37

J.LITJENS

NED

Arie Molenaar Racing HONDA

2'12.084

213.5


38

V.BRAILLARD

SWI

Multimedia Racing APRILIA

2'12.223

216.0


39

H.VAN DEN BERG

NED

Varenhof Racing Team APRILIA

2'12.283

209.5


40

D.LOMBARDI

ITA

3C Racing APRILIA

2'12.385

211.6


41

S.GROTZKYJ

ITA

Campetella Racing Junior APRILIA

2'13.507

212.3


42

T.MAYER

GER

Mayer-Racing Passau APRILIA

2'13.797

207.8


43

M.PRASEK

CZE

Roha'c & Fejta HONDA

2'14.514

204.0


44

S.MUSCO

ITA

Humangest Racing Team HONDA

2'15.471

216.0

250cc Trainingstijden = startopstellingen na de 2e dag:

Pl.

Naam

Land

Team en Merk

Tijd

Topsn.


1

J.LORENZO

SPA

Fortuna Aprilia APRILIA


2'02.292

252.2

2

A.DOVIZIOSO

ITA

Humangest Racing Team HONDA

2'02.952

247.9


3

H.AOYAMA

JPN

Red Bull KTM GP 250 KTM

2'03.038

252.4


4

H.BARBERA

SPA

Fortuna Aprilia APRILIA

2'03.092

254.4


5

A.DE ANGELIS

RSM

Master - MVA Aspar Team APRILIA

2'03.685

250.9


6

S.AOYAMA

JPN

Repsol Honda HONDA

2'03.770

247.8


7

R.LOCATELLI

ITA

Team Toth APRILIA

2'04.204

254.4


8

J.SMRZ

CZE

Cardion AB Motoracing APRILIA

2'04.380

247.6


9

A.ESPARGARO

SPA

Wurth Honda BQR HONDA

2'04.469

246.2


10

A.DEBON

SPA

Aprilia Racing APRILIA

2'04.678

251.7


11

M.CARDENAS

COL

Repsol Honda HONDA

2'04.753

249.2


12

M.POGGIALI

RSM

Red Bull KTM GP 250 KTM

2'04.778

249.0


13

M.SIMONCELLI

ITA

Squadra Corse Metis Gilera GILERA

2'04.964

250.9


14

S.GUINTOLI

FRA

Equipe GP De France - Scrab APRILIA

2'05.179

247.0


15

D.HEIDOLF

GER

Kiefer - Bos - Racing APRILIA

2'05.255

249.9


16

A.BALLERINI

ITA

Campetella Racing APRILIA

2'05.616

248.7


17

J.CLUZEL

FRA

Equipe GP De France - Scrab APRILIA

2'05.638

243.2


18

A.WEST

AUS

Kiefer - Bos - Racing APRILIA

2'05.757

244.0


19

L.MORELLI

ITA

Nocable Angaia Racing APRILIA

2'06.378

236.1


20

F.PERREN

ARG

Stop And Go Racing Team HONDA

2'06.433

241.2


21

A.VINCENT

FRA

Arie Molenaar Racing HONDA

2'06.628

241.2


22

A.TIZON

SPA

Wurth Honda BQR HONDA

2'06.676

243.9


23

J.CARCHANO

SPA

WTR Blauer USA APRILIA

2'07.169

244.5


24

T.SEKIGUCHI

JPN

Campetella Racing APRILIA

2'07.900

243.7


25

M.FILLA

CZE

Sramek Racing Promotion YAMAHA

2'08.814

227.3


26

K.AGGERHOLM

DEN

Danish Road Racing Team YAMAHA

2'09.716

226.4


27

D.LINFOOT

GBR

Teng Tools Winona Racing HONDA

2'09.890

234.2

Not

(Out of 107%)

2'10.852

A.PALUMBO

ITA

Matteoni Racing APRILIA

2'10.962

243.1

L.LAWRENCE

GBR

BM GroundWorks YAMAHA

2'12.019

229.9

J.MAYER

CZE

Klub Racing Team Mayer HONDA

2'12.528

228.6

MotoGP (500cc 2-takt / 990cc 4-takt) Trainingstijden na Qualifying dag 2:

Pl.

Naam

Land

Team en Merk

Tijd

Topsn.


1

Valentino ROSSI

ITA

YAMAHA Camel Yamaha Team


1'56.191

300.8


2

Loris CAPIROSSI

ITA

DUCATI Ducati Marlboro Team


1'56.441

304.0


3

Kenny ROBERTS JR

USA

KR211V Team Roberts


1'56.603


300.4


4

Nicky HAYDEN

USA

HONDA Repsol Honda Team


1'56.694


302.5


5

Shinya NAKANO

JPN

KAWASAKI Kawasaki Racing Team


1'56.770


300.4


6

Toni ELIAS

SPA

HONDA Fortuna Honda


1'56.875


300.2


7

John HOPKINS

USA

SUZUKI Rizla Suzuki MotoGP


1'56.913


299.6


8

Colin EDWARDS

USA

YAMAHA Camel Yamaha Team


1'56.967


298.1


9

Dani PEDROSA

SPA

HONDA Repsol Honda Team


1'57.139


304.8


10

Randy DE PUNIET

FRA

KAWASAKI Kawasaki Racing Team


1'57.185


298.3


11

Marco MELANDRI

ITA

HONDA Fortuna Honda


1'57.221


298.9


12

Casey STONER

AUS

HONDA Honda LCR


1'57.679


303.8


13

Chris VERMEULEN

AUS

SUZUKI Rizla Suzuki MotoGP


1'57.894


299.1


14

Alex HOFMANN

GER

DUCATI Ducati Marlboro Team


1'57.906


303.4


15

Makoto TAMADA

JPN

HONDA Konica Minolta Honda


1'58.239


302.8


16

James ELLISON

GBR

YAMAHA Tech 3 Yamaha


1'59.011


295.7


17

Carlos CHECA

SPA

YAMAHA Tech 3 Yamaha


1'59.289


295.3


18

Jose Luis CARDOSO

SPA

DUCATI Pramac d'Antín MotoGP


2'00.971

287.2


19

Ivan SILVA

SPA

DUCATI Pramac d'Antín MotoGP


2'01.433

293.5

************