Ingezonden persbericht

Persbericht Skatebond Nederland
www.skatebond.nl

Arjan Mombarg zegeviert in 100 km van Barthlehiem

Arjan Mombarg uit Vorden is vandaag winnaar geworden van de derde etappe van de Holland Inline Cup, de 100 km lange Bartlehiemtocht rond het Noord-Friese Hallum. De 34-jarige Nefitrijder kwam alleen aan de eindstreep. In de laatste kilometers was Mombarg weggereden bij zijn medevluchter Renaat Demeter uit het Belgische Destelbergen, die tweede werd. Als derde eindigde Willem Hut uit Haulerwijk, Demeters ploeggenoot bij Habovo. Eerste vrouw, na 60 km, was de Belgische Hilde Goovaerts. In het klassement staat Roy Boeve na drie etappes aan de leiding, met de finale in Alem nog te gaan.

De beslissende ontsnapping van Mombarg en Demeter ontstond na ongeveer 50 km. De maximale voorsprong liep uit naar drie minuten, omdat de achtervolgers lang naar elkaar bleven kijken. Er was een achtervolgend groepje met Martijn Kromkamp (Wolvega), Roy Boeve (Kampen), de Fransman Mathieu Barrault en de Vlaming Frank Fiers, die vorig jaar won. Hulzebosch demarreerde, Barrault haalde hem terug en toen ging Willem Hut er vandoor voor de derde plek. De anderen zouden hem pas aan de streep terugzien.

Mombarg: "We wilden de koers beter controleren dan vorig jaar, want toen ging het mis. Dat Erik Hulzebosch alleen weg was, was ideaal voor Arjan Smit en mij. Toen moesten de anderen in de achtervolging." Voor Monbarg was het de eerste keer dat hij de klassieker in Hallum won ("Ik heb hier zelfs nog nooit op het erepodium gestaan") en de tweede zege van het seizoen, na het criterium vorige week in Joure. Mombarg bouwde in goed overleg met Demeter de voorsprong uit. Demeter: "Hij bleef zelfs op me wachten toen ik het moeilijk had." Mombarg: "In de laatste kilometers deed ik twee keer zo lang kopwerk als hij. Toen wist ik wel dat ik er goed voor stond." De Gelderse veehouder plaatste zijn ultieme demarrage toen er nog vier plaatselijke ronden van 1,5 km te gaan waren.

Renaat Demeter: "Ik kon echt niet meer. Deze wedstrijd is 20 km te lang voor mij. Ik ben heel tevreden met de tweede plaats. Het was het meeste dat er vandaag in zat." Demeter (29) beëindigt zijn wedstrijdcarrière na dit seizoen. Hij rijdt volgende week nog de finale van de Holland Inline Cup in Alem en wellicht nog de finale van de Univé World on Wheels-competitie in Oldebroek. "Ik rijd vanaf mijn twaalfde wedstrijden. Het is mooi geweest," vindt Demeter, die dit jaar de eerste etappe van de Holland Inline Cup in Bantega won. Demeter werd in zijn internationale loopbaan twee keer achtste op de WK marathon. Hij staat nu tweede in het klassement van de Holland Inline Cup achter Roy Boeve.

Een tevreden man was ook Willem Hut. "Een heerlijk gevoel," zei de 23-jarige Fries over zijn derde plaats. "Zes kilometer voordat we terug waren in Hallum reed ik nog in een groepje. Ik had ook achtste kunnen worden. Ik probeerde te demarreren op de klinkers, maar Arjan Smit lette steeds op mij. Die wilde ik niet meenemen naar de finish. In het laatste dorp vóór Hallum lukte het om weg te springen."
Willem Hut kreeg ook de prijs voor de strijdlustigste rijder, de Willem Poelstra Trofee, die jaarlijks wordt uitgereikt. De prijs is genoemd naar wijlen Willem Poelstra uit het buurdorp Hijum, die in 1999 op 24-jarige leeftijd overleed aan een hartstilstand na de schaatsmarathon in Amsterdam. "Deze prijs zegt mij heel veel," aldus Hut.

Martijn Kromkamp uit Wolvega werd vierde. Hij was in de laatste kilometers weggesprongen uit een achtervolgend groepje met Mathieu Barrault, Roy Boeve en de eerste B-rijder Jouke Hoogeveen uit Amsterdam, die zevende werd. Hoogeveen: "Hier ging ik voor dit jaar, en het is gelukt."
Als achtste finishte Erik Hulzebosch, 36 inmiddels, die de loodzware klassieker rond Bartlehiem acht keer won. "Ik wilde eens kijken hoe ik ervoor sta met het schaatsseizoen in zicht," zei Hulzebosch, die nog een beperkt aantal skeelerwedstrijden rijdt, maar wel een volledig schaatsseizoen draait. Hulzebosch bekijkt van jaar tot jaar hoe lang hij doorgaat. "Ik heb nog een contract van vier jaar bij Nefit, maar ik mag zelf weten wanneer ik stop."
Hulzebosch had zich in het begin van de koers al laten zien. Hij voegde zich bij de eerste vluchter, Erik-Jan Spijkerman uit Nibbixwoud, die er na 5 km vandoor was gegaan en 35 seconden voorsprong pakte. Spijkerman kwam ten val en landde in iemands tuin. Hij moest Hulzebosch laten gaan, maar die werd ook weer teruggepakt.

Een samenvatting van de wedstrijd is vanavond te zien in de uitzending van Studio Sport om 23.00 uur.

Klasse 2, D1/C1/V1 (60 km)
C1-rijder Martijn Otten uit Heerenveen werd eerste in de klasse 2, waarin D1, C1 en V1 zijn samengevoegd. Edward Hagen uit Velserbroek, een grote naam uit het verleden, eindigde als tweede, Niels Steenbakker uit het Zeeuwse Biggekerke als derde. Edward Hagen (37) is terug in het skeelercircuit na een pauze van zes jaar. Hij won in zijn loopbaan aansprekende skeeler- en natuurijswedstrijden en was Nederlands skeelerkampioen in 1998. Hagen: "Voorlopig rijd ik alleen klassiekers. De criteriumrondjes zijn mij iets te snel. Ik wil volgend seizoen graag goed rijden bij de B-rijders."

De snelste vrouw was de Vlaamse Hilde Goovaerts, evenals vorig jaar. In de gezamenlijke uitslag van D1, C1 en V1 was ze 13e, vóór de Australische Angeline Thomas (tweede vrouw, 14e) en plaatselijk favoriet Maria Sterk uit Hallum (derde vrouw, 15e). Sterk, houdster van het werelduurrecord op de schaats, houdt zich vooral bezig met schaatsen en wielrennen. "Mijn streven was in deze thuiswedstrijd op het podium te komen." Maria Sterk heeft tot nog toe weinig skeelerwedstrijden gereden. Winnares Hilde Goovaerts: "Ik kende haar niet en wist niet hoe goed ze was. Daarom probeerde ik in de wedstrijd haar kwijt te raken, maar ze reed het steeds weer dicht." Volgens Goovaerts kan Sterk met wat aanpassing van het materiaal ver komen: "Ze reed op 84-millimeterwielen. Als ze op 100 mm rijdt, doet ze mee voor de overwinning."

Klasse 3, D2/C2/V2 (60 km)
Veteraan Hans van Wijk uit Beneden-Leeuwen finishte als eerste in de klasse 3, bestaande uit D2, C2 en V2. Erik Vink uit Varsseveld (C2) werd hier tweede, Gerrit ten Hove uit Oldebroek (C2) derde. Erna Kijk in de Vegte uit Genemuiden eindigde als vierde en eerste vrouw.

Uitslag B (100 km):
1. Jouke Hoogeveen, Amsterdam
2. Gerard Haasjes, Staphorst
3. Niels Groot, Zutphen

Uitslag D1 (60 km):
1. Hilde Goovaerts, Zemst, België
2. Angeline Thomas, Australië
3. Maria Sterk, Hallum

Uitslag D2:
1. Erna Kijk in de Vegte, Genemuiden
2. Dorien Tange-Verveld, Amstelveen
3. Jeltsje Osinga, Pingjum

Uitslag C1:
1. Martijn Otten, Heerenveen
2. Edward Hagen, Velserbroek
3. Niels Steenbakker, Biggekerke

Uitslag C2:
1. Erik Vink, Varsseveld
2. Gerrit ten Hove, Oldebroek
3. Thies Frankema, Velp

Uitslag V1:
1. Sjouke Hellinga, Broeksterwoude
2. Carlo van der Zwan, Heerde
3. Kees Cijsouw, Oostburg

Uitslag V2:
1. Hans van Wijk, Beneden-Leeuwen
2. Jan de Groot, Hantumhuizen
3. Herman Pouwels, Steenwijk

Volledige uitslagen: www.skatebond.nl/speed