WiMAX tijdens Bavaria City Racing

Casema

Den Haag, 18 augustus 2006

WiMAX tijdens Bavaria City Racing

Casema ontsluit tweede Rotterdamse event binnen drie dagen

In de autoracesport gaat het om gewicht, snelheid en tijd. WiMAX past goed bij deze karakteristieken en zo vonden de organisatie van Bavaria City Racing en Casema elkaar. De WiMAX-verbindingen worden al sinds afgelopen dinsdag gebruikt door de organisatie op het Noordereiland in Rotterdam. Tijdens het autorace-event op zondag 20 augustus is WiMAX beschikbaar voor de pers zodat zij ook draadloos kunnen werken tijdens dit snelle event.

WiMAX is draadloos, biedt hogere bandbreedtes dan WiFi of UMTS, is het nieuwste van het nieuwste op het gebied van draadloze techniek én bovendien tijdloos vanwege het IP-karakter. Sinds dinsdag 15 augustus beschikt het VIP-dorp van Bavaria City Racing op het Noordereiland in Rotterdam over een snelle draadloze symmetrische internetverbinding. Deze verbinding wordt de afgelopen dagen al gebruikt door medewerkers van de organisatie die het evenement voorbereiden. Zondag 20 augustus wordt nog een speciale op communicatie ingerichte truck met een groot aantal journalisten van internationale media op het WiMAX-netwerk aangesloten.
WiMAX wordt inmiddels als nieuwe technologie steeds meer omarmd. Twee recente voorbeelden van bedrijven die miljarden gaan investeren in mobiele WiMAX zijn Sprint NexTel en Bell South. Sprint investeert liefst drie miljard dollar in een mobiel WiMAX netwerk om daarmee 100 miljoen Amerikanen te kunnen aansluiten.

Snelheid en kwaliteit
Nog geen drie dagen nadat Casema op zaterdag 12 augustus WiMAX lanceerde tijdens FFWD Dance Parade in Rotterdam was de verbinding in het VIP-dorp van Bavaria City Racing al actief. Vanwege de draadloze verbindingen en hoge snelheid, is WiMAX voor events een ideale technologie. Robert Heilbron, organisator van Bavaria City Racing: .Het heeft ons in positieve zin verrast dat binnen drie dagen na het eerste oriënterende gesprek met Casema de verbinding al beschikbaar was en volledig betrouwbaar werkt. Snelle technologie in combinatie met snel handelen is precies wat we nodig hebben tijdens zo.n mega-event.. Mirko Mensink, directeur Strategy & Partnershipmanagement bij Casema beaamt dit: .Bij een evenement waar alles draait om snelheid past natuurlijk ook een snelle dataverbinding. WiMAX biedt bovendien upstream dezelfde snelheid als downstream. Dit garandeert dat het enorme aantal journalisten dat zondag wordt verwacht probleemloos hun tekstbestanden en beeldmateriaal kunnen versturen.. Leo Hompus van Riverconnect is betrokken bij de aanleg van de WiMAX-verbinding. .Onze dienstverlening is met name gebaseerd op WiFi. Het mooie van WiMAX is de combinatie van hoge snelheid, groot bereik en betrouwbaarheid. Bovendien is het goed te combineren met WiFi. Zonder WiMAX waren we nooit in staat geweest om zo snel op deze locatie een verbinding van deze kwaliteit op te leveren..

Bavaria City Racing
Na een meer dan geslaagd debuut vorig jaar vindt onder de naam Bavaria City Racing voor de tweede maal een groots Formule 1 spektakel plaats in de binnenstad van Rotterdam. De havenstad verandert zondag 20 augustus in een circuit waar een half miljoen toeschouwers worden verwacht. De ronkende motoren van Formule 1 wagens en andere sportwagens maken van de binnenstad een heuse racebaan. Het grootste deel van het parcours zal gratis voor het publiek toegankelijk zijn. Voor meer informatie en programma: www.bavariacityracing.nl

Technische informatie
WiMAX (Worldwide Interoperability for Microwave Access) is een nieuwe standaard voor breedbandige draadloze IP-netwerken met groot bereik. Meer dan 300 fabrikanten en operators, verenigd in het WiMAX-forum ondersteunen de standaard. Voor chipfabrikant Intel is WiMAX een logische volgende stap na WiFi. Met WiMAX zullen bijvoorbeeld notebooks en PDA.s ook buitenshuis over een volledig op IP gebaseerde breedband verbinding beschikken. Vanaf 2008 zal WiMAX net als WiFi standaard in PC.s beschikbaar komen. Ten opzichte van UMTS biedt WiMAX meer snelheid, een groter bereik en maakt het veel efficiënter gebruik van schaars radiospectrum. De zendmasten werken bovendien met lagere vermogens.

Achtergrond
Casema gebruikt WiMAX omdat zij er van overtuigd is dat deze nieuwe technologie een belangrijke rol kan spelen in het verwezenlijken en uitbreiden van haar breedbandinitiatieven. Ook de mogelijkheid om een landelijk dekkend netwerk te kunnen realiseren heeft een rol gespeeld bij de beslissing van Casema om deze licentie over te nemen. Casema wil iedereen op ieder moment van de dag en op elk scherm of apparaat, zowel binnens- als buitenshuis, infotainment kunnen bieden. Daarvoor is behalve een grote bandbreedte op .vast. ook een grote bandbreedte op .mobiel. nodig. Om deze missie te kunnen verwezenlijken is het bovendien noodzakelijk om landelijk te kunnen opereren. Casema heeft bij de overname van de licentie al aangegeven dat zij ervaring wil opdoen met het uitrollen en beheren van een WiMAX-netwerk, mede omdat zij in 2008 een licentie wil verwerven voor mobiele WiMAX. Deze biedt de mogelijkheid om mobiel internet via WiMAX ook onderweg te gebruiken.

Over Casema
Het in Den Haag gevestigde Casema is met 1,4 miljoen huishoudens als klant, een toonaangevende Nederlandse kabelexploitant. In haar 35-jarig bestaan is Casema verantwoordelijk geweest voor onder andere de totstandkoming van standaardisatie binnen de Europese kabelmarkt en een groot aantal technologische vernieuwingen op het gebied van kabeltelevisie. Casema biedt via haar moderne netwerk een scala aan elektronische diensten en producten, waaronder: radio&televisie, digitale radio en televisie, breedbandinternet, IP-televisie, (zakelijke) telefonie en datacommunicatie.