Politieberichten Rijn & Venen, 12.30 uur

Utrecht, 20-08-2006

Dodelijk verkeersongeval

VINKEVEEN Bij een eenzijdig verkeersongeval op de Vinkenkade is vrijdagavond een 16-jarige jongen uit Vinkenveen om het leven gekomen. Vier andere inzittenden van de auto raakten zwaar gewond. De 18-jarige bestuurder uit Vinkenveen bleef nagenoeg ongedeerd.

De gewonden zijn een 19-jarige man uit Vinkeveen, een 17-jarige meisje uit Baambrugge, een 17-jarige jongen uit Wilnis en een 16-jarig meisje uit Mijdrecht. Allen liggen nog in het ziekenhuis, twee van hen in kritieke toestand.

Om 22.20 uur kwam bij 112 de melding binnen van een ernstige aanrijding. Getuigen verleenden eerste hulp. De politie trof een zeer zwaar beschadigde auto aan. Met behulp van ambulancepersoneel en brandweer werden de slachtoffers uit het wrak gehaald. De traumahelikopter arriveerde voor assistentie. Voor de 16-jarige jongen kwam hulp te laat: hij overleed ter plaatse. De andere slachtoffers zijn per ambulance naar verschillende ziekenhuizen in Amsterdam vervoerd.

De bestuurder werd aangehouden. Een blaastest wees uit dat hij niet te veel had gedronken. Hij is eveneens naar het ziekenhuis gebracht voor behandeling. Daar werd ook een standaardbloedproef afgenomen om te controleren of hij mogelijk onder invloed was van andere middelen dan alcohol.

Technisch onderzoek wees uit dat de auto kennelijk met hoge snelheid over een verkeersdrempel was gereden, waarna hij enkele meters verderop in de rechterberm terecht was gekomen. Vervolgens was hij tegen een betonnen brugleuning aan gereden. Op dat stuk geldt een snelheidslimiet van 50 kilometer per uur. Een waarschuwingsbord voor drempels was omgedraaid. De bestuurder had dat dus niet kunnen zien. Het rijbewijs van de Vinkevener is ingevorderd. De politie zet het onderzoek voort.

Nachtelijke snelheidscontrole

RIJN & VENEN In de nacht van vrijdag 18 augustus op zaterdag 19 augustus heeft de politie volop op snelheid gecontroleerd in het westelijke deel van onze provincie.

Doel van de controle is levensgevaarlijk en asociaal rijgedrag aan te pakken. Vooral in de rustige uren wordt met name op provinciale wegen de maximumsnelheid fors overtreden. Veel overtreders werden door motorrijders staande gehouden en direct geconfronteerd met hun gedrag. Tijdens de controle tussen 19.30 uur en 02.30 uur zijn in totaal 1123 passanten gecontroleerd. Uitschieter was een snelheid van 151 km/h waar maximaal 80 mag worden gereden.

Daarnaast kregen 80 bestuurders een bekeuring vanwege te hoge snelheid. Van drie van hen is het rijbewijs ingevorderd. Dertien andere bestuurders werden staande gehouden voor rijden zonder gordel (1), overschrijden van de doorgetrokken streep (7), niet-handsfree bellen (2), lichtsignalen geven (1), rijden onder invloed (2) en door rood rijden (1).

Met het nieuwe ANPR-voertuig van de RVD, dat automatisch kentekens kan herkennen, werd een gestolen voertuig herkend. De bestuurder moest stoppen en werd aangehouden, de auto is in beslag genomen.

Waar en hoe?

De controles vonden plaats op diverse provinciale wegen waaronder de N212, de N201, de N204 en de N210. Agenten met laserguns constateerden een overtreding waarna de bestuurder verderop aan de kant werd gezet door een motoragent. In totaal werden vier laserguns, vijf motoren, twee onopvallende videoautos en één opvallende surveillanceauto ingezet. De controles werden uitgevoerd door de Regionale Verkeersdienst en het Bureau Verkeer Onder Controle van de Politie Utrecht.

Stuntende scooterrijder aangehouden

WOERDEN Een 20-jarige Woerdenaar is in de nacht van vrijdag op zaterdag aangehouden omdat hij onder invloed van alcohol aan het stuntrijden was met zijn scooter. Dat gebeurde omstreeks 02.00 uur op de Stationsweg. De man maakte over grote afstanden wheelies. Op zijn achterwiel reed hij meermalen langs een horecagelegenheid. Toen hij de politie zag, ging hij er vandoor.

Na enige tijd zoeken in het centrum, vonden de agenten hem op de Oudelandseweg. Hij bleek te veel te hebben gedronken. Op het bureau wees een ademtest uit dat hij een alcoholgehalte had van 445 ug/l. Zijn scooter was niet voorzien van een verzekeringsplaatje of kenteken. De verdachte ontkende de bestuurder te zijn. De politie stuurde hem met diverse bekeuringen weg.

Illegale collectanten

MIJDRECHT/BREUKELEN Zowel in Mijdrecht als in Breukelen zijn vrijdag collectanten aangehouden die geld inzamelden voor de stichting Familieleden van Iran. Ze hadden geen vergunning om te collecteren en verbleven illegaal in Nederland. Het gaat om vier vrouwen in de leeftijd van 43 tot en met 49 jaar die in duos opereerden. Wel hadden ze een verblijfstatus voor respectievelijk Frankrijk en Italië. In Mijdrecht collecteerden ze omstreeks 19.30 op de Croonstadtlaan. In Breukelen stonden ze omstreeks 10.20 uur op de Markt. De verdachten hebben geen proces-verbaal gekregen maar moeten zo snel mogelijk het land uit.

Dief minibike gepakt

VINKEVEEN Een 35-jarige Amsterdammer is in de nacht van vrijdag op zaterdag aangehouden op de Vinkenkade wegens de diefstal van een minibike. Agenten stuitten omstreeks 04.30 uur op de man toen ze bezig waren met de afhandeling van de nasleep van een ernstig verkeersongeval op de Vinkenkade de avond ervoor. Hij gedroeg zich verdacht en kon geen goede verklaring geven voor zijn aanwezigheid. Achterin zijn auto bleek een minibike te liggen. Bij een woning in de buurt stond een soortgelijke minibike in de tuin. Bij navraag bleken de bewoners een tweede exemplaar te missen. Zij herkenden de minibike uit de auto als die van hen. De verdachte bekende en kon na verhoor weer gaan. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

Dronken op bromfiets

LOENERSLOOT Een 31-jarige Amsterdammer is in de nacht van zaterdag op zondag aangehouden omdat hij dronken op een bromfiets reed. Politieagenten zagen hem omstreeks 03.00 uur slingerend rijden over de carpoolplaats bij de Rijksweg A2. Na een blaastest werd hij meegenomen naar het bureau, waar bleek dat hij een alcoholgehalte had van 710 ug/l. Hij kreeg een rijverbod van acht uur. Tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt.

Man aangehouden voor oplichting

VINKEVEEN Een 42-jarige Amsterdammer is vrijdag aangehouden op verdenking van oplichting van een bedrijf aan de Vinkenkade. Omstreeks 12.00 uur kwam de man enkele artikelen ruilen die hij eerder zou hebben gekocht bij het bedrijf. Hij beschikte echter niet meer over een kassabon. Omdat de artikelen duidelijk afkomstig waren van het bedrijf, wilde de eigenaar niet moeilijk doen en retourneerde het geld.

Een medewerkster die het niet vertrouwde, ging de man nog achterna en zag dat hij het geld in een sok stopte en vervolgens in een gereedstaande auto stapte en wegreed. De vrouw noteerde het kenteken en belde de politie. Later bleek dat de artikelen, ter waarde van 110 euro, uit de winkel waren gestolen.

De politie trof de verdachte even later lopend aan langs de Provinciale weg N201 richting Mijdrecht. Zijn kleding was drijfnat. Hij bleek in een sloot te zijn gevallen. De verklaring die de man gaf voor zijn natte pak en zijn ruilactie in de winkel, riep zoveel vraagtekens op, dat hij werd aangehouden en meegenomen naar het bureau voor verhoor. De man is in verzekering gesteld.