Politie Zuid-Holland-Zuid

20/8 Weekend Alblasserwaard en Vijfheerenlanden

, 20-08-2006 o Nieuwsberichten district II

ZOMERFEESTEN GORINCHEM
GORINCHEM De Zomerfeesten te Gorinchem zijn tot het weekend zonder noemenswaardige problemen verlopen. De politie kon zich beperken tot gericht toezicht op basis van het draaiboek dat zij in samenwerking met alle partijen had opgesteld. Op vrijdagavond had de politie echter meer werk. Vlak voor 24.00 uur kreeg de Meldkamer een melding dat er een groep provocerende jongeren op de Westwagenstraat en het Melkpad liep. Surveillerende agenten vonden deze groep op de Stationsweg en zagen dat jongeren over autos heenliepen. Door snel ingrijpen kon de politie hier 10 aanhoudingen verrichten, 9 jongeren in de leeftijd van 14 tot 17 uit Leerdam en een 17-jarige jongen uit Heukelum. Hierbij is de trein naar Leerdam stilgezet, omdat enkele verdachten snel de trein waren ingegaan.

Rond 03.00 uur in de nacht van vrijdag op zaterdag 19 augustus kreeg de politie melding van een vechtpartij op het Heerenlaantje te Gorinchem. Snel aanwezige agenten zagen een groep mannen uit elkaar stuiven. Zij bleken zonder enige aanleiding een 32-jarige man uit Sliedrecht ernstig mishandeld te hebben waarbij het slachtoffer geslagen, geschopt en er ploertendoders en riemen gebruikt zouden zijn. Dit slachtoffer liep gelaatsletsel op, een zware hersenschudding, een gebroken kaak, diverse kneuzingen en mogelijk nierletsel en is naar het ziekenhuis vervoerd. Een 25-jarige vriend van het slachtoffer uit Sliedrecht liep lichte verwondingen aan hoofd en hand op die bij de huisartenpost behandeld konden worden. De politie had vier verdachten op het oog, waarvan er drie later in dezelfde nacht aangehouden konden worden in hun woningen aan de Dokter Schoyerstraat, de Bagijnenwalstraat en het Heerenlaantje te Gorinchem. Deze verdachten zijn 14, 22 en 23 jaar oud. Op zaterdagochtend 19 augustus kwam de vierde verdachte, een 21-jarige man uit Gorinchem, zich melden op het politiebureau aan de De Vries Robbéweg. Alle vier de verdachten zijn in verzekering gesteld. De politie heeft een onderzoek ingesteld. In het kader van dit onderzoek verzoekt de politie getuigen die iets gezien hebben van de mishandeling om informatie. Zij kunnen tegen lokaal tarief bellen met (0900) 8844.

Daarnaast werd nog drie aanhoudingen verricht voor belediging/spugen (een 19- en een 21- jarige jongen uit Gorinchem) en niet voldoen aan bevel/vordering (een 24-jarige jongen uit Sliedrecht) alsmede twee voor poging tot diefstal uit een biertent aan de Grote Markt (een 22-jarige jongeman uit Gorinchem en een 21-jarige uit Hardinxveld-Giessendam).

Op zaterdag 19 augustus werd om 20.30 uur een dode man gevonden in de bosjes naast de Banneweg. Hij was 71 jaar en afkomstig uit Gorinchem. Op dat moment was niet duidelijk of de man een natuurlijke dood was gestorven. Daarom kwam de technische recherche ter plaatse en heeft een lijkschouw plaatsgevonden. Geconstateerd werd dat de man is overleden aan een hartstilstand.
Hoewel het enkele malen onrustig was in de stad, kon de politie de situatie wel in de hand houden. Zij is ook positief over de medewerking van beveiligingspersoneel en portiers. Vanwege de verwachte onweersbuien werd het vuurwerk vervroegd naar 22.00 uur. Aan de Langedijk werd rond 23.00 uur een jongen gewond aan zijn gelaat toen hij ten val kwam in een tumultueuze situatie rondom een portie. Een groep jongeren werd gesommeerd te vertrekken, waaraan zij zonder verdere problemen gevolg gaven. Tegen 01.00 uur werd een 27-jarige veelpleger uit Dordrecht aangehouden omdat hij een vleesvork in zijn bezit had voor het geval hij onenigheid zou krijgen. Bij een vechtpartij aan de Langedijk werd een 20-jarige man uit Gorinchem aangehouden wegens mishandeling vaneen 16-jarige jongen uit Hoornaar. Enige tijd later vond er een opstootje plaats aan de Hoogstraat/Kelenstraat. Daar trof de politie een 23-jarige vriend uit Meerkerk aan die mensen provoceerde en op zoek was naar degenen die zijn broer klappen hadden gegeven. Hij was dusdanig opruiend aanwezig dat hij voor verstoring van de openbare orde werd aangehouden. Verder werden er nog vier bekeuringen uitgereikt wegens wildplassen en een voor baldadigheid. Een 17-jarige jongen uit Gorinchem werd in de Weessteeg aangehouden wegens belediging van een agent.

KLAPPEN
LEERDAM Een 18-jarige fietsende jongeman uit Leerbroek heeft op vrijdagavond 18 augustus op de Stationsweg te Leerdam een klap gekregen nadat hij aangesproken was door een automobilist. Hierdoor viel hij op de grond en reed de auto weg. De politie kon door onderzoek de eigenaar achterhalen, waarna bleek dat deze de auto had uitgeleend aan een 19-jarige man uit Leerdam. Deze kwam zich daarna melden op het politiebureau te Leerdam waar hij werd aangehouden. De jongeman heeft aangifte van mishandeling gedaan.

BEDREIGING
PAPENDRECHT Op vrijdagavond 18 augustus is een 46-jarige man uit Papendrecht aangehouden op de Staringlaan te Papendrecht omdat hij zijn 39-jarige vrouw met een mes bedreigd zou hebben. Zij heeft aangifte gedaan, de man is voor verhoor ingesloten.

HUISELIJK GEWELD
HARDINXVELD-GIESSENDAM - Een 40-jarige man is in zijn woning aan de Wibautstraat te Hardinxveld-Giessendam aangehouden omdat hij zijn 34-jarige vrouw had mishandeld. Zij heeft aangifte gedaan.