Vereniging Samengestelde Wedstrijd Mensport Nederland

Mentitels voor Van Beckhoven, Van Kekem en De Koning

20/08/2006

Tilburg, 20 augustus 2006
Vandaag werd in de marathon van de menwedstrijd Tilburg een uitermate spannende strijd geleverd om de nationale kampioenstitels bij de enkelspan,-tweespan en vierspan pony's klasse 4. Dirk van Beckhoven (Oisterwijk) wist zijn titel te verlengen bij de enkelspannen, Karel van Kekem (Hoogblokland) ging er met de eerste prijs vandoor bij de tweespannen, terwijl Peter de Koning (Rijsbergen) met zijn overwinning voor verrassing zorgde bij de vierspan pony's.

Na de dressuur en de vaardigheid stond enkelspan ponyrijder Geert Bongers (Breda) op de eerste plaats, maar door een foutje in een van de hindernissen verloor hij zijn voorsprong en zijn kansen op de titel: `We hebben na de laatste wedstrijd door tijdgebrek niet veel kunnen trainen waardoor we puur op routine hebben gereden, wat helaas een foutje tot gevolg had,` vertelt Geert's vrouw en groom Ine. Dirk van Beckhoven ging met zijn pony Frits fanatiek van start, maar ook hij greep even mis in een hindernis, waarna het voor zijn idee `helemaal niet meer liep.' De uitslagen laten echter zien dat Van Beckhoven in vier van de zeven hindernissen de snelste tijd liet noteren en uiteindelijk zowel de marathon als het Kampioenschap op zijn naam schreef: `Ik had een concentratiefoutje in hindernis vier, waardoor ik bijna een poort verkeerd reed. Daarna ging het voor mijn gevoel helemaal niet meer, maar ik ben toch blij dat ik het Kampioenschap heb gewonnen,' aldus de 22-jarige menner. Yvonne van der Mark (Midden Beemster) had nog een angstig moment toen zij in de laatste hindernis een paal raakte en op het lamoen van haar rijtuig belandde. Gelukkig bracht dit haar derde plaats in het Kampioenschap niet in gevaar.
Arjo van Kekem, zoon van tweespan ponyrijder Karel van Kekem, zag zijn kans op een podiumplaats aan zich voorbijgaan toen hij in de stap een verplichte doorgang vergat en gediskwalificeerd werd.

Bij de tweespan pony's ging Karel van Kekem in de dressuur voortvarend van start door dit onderdeel op zijn naam te schrijven. Nadat hij in de pittige vaardigheidproef slechts één strafpunt voor tijdsoverschrijding liet noteren was het gat met zijn concurrenten inmiddels opgelopen tot 16 strafpunten. De 54-jarige aannemer kon de marathon op zijn gemak uitrijden, maar dat zit niet in zijn aard: `Ik rijd graag voorwaarts, ook als het niet nodig is. In hindernis twee ging ik iets te hard waardoor ik daarna wat gas teruggenomen heb, maar ik heb er wel steeds voor gereden in de marathon, dat zit nou eenmaal in mij, ik houd van de snelheid!' Voor Van Kekem is de kampioenstitel een prachtige afsluiting van een zeer succesvol seizoen. Udo de Haan (Tijnje) eindigde op ruime afstand op de tweede plaats, voor Ewoud Boom (Putten), die de marathon op zijn naam schreef.

Aart van de Kamp senior (Putten) moest voor het eerst in elf (!) jaar de titel afstaan bij de vierspan pony's en ging met het brons naar huis. Jan de Boer (De Vecht) zorgde voor een absolute verrassing in deze rubriek. De Boer reed tot vorig seizoen mee bij de tweespan pony's en maakte dit jaar de overstap naar de vierspannen. Nadat hij op een aantal klasse 3 wedstrijden ervaring had opgedaan, besloot hij het er in Tilburg op te wagen en reed zijn eerste klasse 4 wedstrijd met het vierspan. De Boer sloot de dressuur winnend af en voerde ook het klassement aan na twee onderdelen, voor Peter de Koning. De Koning liet tijdens eerdere wedstrijden regelmatig strafpunten noteren in de stap, maar wist dit probleem in Tilburg op te lossen door een nieuwe pony in te zetten. De 16-jarige roodschimmel bleek een gouden greep, want De Koning ging De Boer voorbij in de marathon en trok hiermee de overwinning in het Kampioenschap naar zich toe. Jan de Boer eindigde knap tweede, voor Van de Kamp senior.
John van Dorresteijn won de marathon maar kon helaas hiermee zijn achterstand na de dressuur en de vaardigheid niet meer goedmaken. Vice-kampioen van 2005 Martien van Veen (Den Bosch) kreeg te kampen met pech. Eén van zijn belangrijkste pony's bleek een virus onder de leden te hebben en Van Veen besloot het na twee onderdelen voor gezien te houden. Jannes Kinds kreeg zaterdag de schrik van zijn leven toen het op hol geslagen paard van collega-menner Jan Moonen in zijn vierspan vloog. Kinds' rijtuig begaf het, maar gelukkig kwamen pony's, menner en grooms met de schrik vrij. Van Veen stelde direct zijn presentatierijtuig ter beschikking zodat Kinds de wedstrijd toch kon vervolgen.


Einduitslag NK enkelspan pony:

1. Dirk van Beckhoven 117,74

2. Geert Bongers 117,80

3. Yvonne van der Mark 225,14

Einduitslag NK tweespan pony:

1. Karel van Kekem 115,06

2. Udo de Haan 136,14

3. Ewoud Boom 136,18

Einduitslag NK vierspan pony:

1. Peter de Koning 140,79

2. Jan de Boer 141,92

3. Aart van de Kamp sr. 142,76

Bron: KNHS/CVT