LTO Noord

Bluetongue: samenvatting maatregelen

Samenvatting maatregelen die op 20 augustus 2006 van kracht zijn:

- Voor de laatste stand van zaken, met name de overheidsmaatregelen, kijkt u op www.minlnv.nl (voor de regels die gelden in Nederland), www.favv.be (voor de Belgische situatie) en www.nrw.de (voor de situatie in Noordrijn-Westfalen).

- Binnen 20 km van de uitbraken (Zuid-Limburg) mogen levende herkauwers (runderen, schapen, geiten, herten en wilde herkauwers als dromedarissen, en hun sperma, eicellen en embryo's) niet op bedrijven worden aan -of afgevoerd. Er geldt een opstalverplichtingvan herkauwers voor de nacht (één uur voor zonsondergang tot één uur na zonsopgang) en een verplichting om aan insectenbestrijding te doen. Eénmalig diertransport is echter toegestaan en dieren hoeven niet opgestald als er niet voldoende stalruimte is.

- Rondom de besmette bedrijven heeft LNV een 100 kmzone als "beschermingsgebied" ingesteld. Rondom dit gebied is er een 50 km zone als'"toezichtsgebied". Doordat LNV de grenzen van de compartimenten 9 t/m 20 aanhoudt (zie het origineel met kaart), omvat de 150-km zone geheel Zuid-Nederland tot het Noordzeekanaal, de provincie Utrecht, de zuidelijke helft van Gelderland en het zuiden van Twente. Levende herkauwers mogen niet naar buiten het gebied worden vervoerd. Vervoer van beschermingsgebied naar toezichtsgebied of omgekeerd is ook verboden.

- Buiten de 20 km adviseert LNV om herkauwers ook op te stallenen insectenbestrijding te doen.

- Eigenaren van paarden en varkens wordt ook gevraagd zich te houden aan bovenstaande regels, omdat deze dieren ook aantrekkelijk zijn het BTV-overbrengende mugje en zo helpen de insectiepopulaties in stand te houden.

- LTO Nederland roept veehouders op om waakzaam te zijn, zeker de dieren goed in de gaten te houden als deze recentelijk afkomstig zijn, of in contact waren met dieren uit Zuid-Limburg en adviezen te volgen.

- LTO benadrukt dat deze virusziekte niet gevaarlijk is voor mensen en dat de ziekte onder normale Nederlandse omstandigheden (gematigd klimaat) zich niet hier kan handhaven.

-----
Voor meer actuele informatie en inzet LTO Nederland zie regionale sites te bereiken via www.ltonoord.nl, www.zlto.nl en www.lltb.nl
Mocht u vragen hebben, dan kunt u terecht bij de informatielijnen:

LTO Noord informatiecentrum:
Deventer 0570 - 66 28 88
Drachten 0512 - 30 51 00
Haarlem 023 - 51 62 360

ZLTO informatielijn: 0900 - 23 59 586

LLTB: 0475 - 38 17 77


Vragen en antwoorden over Bluetongue