Provincie Groningen

Stremming provinciale weg Winsum - Onderdendam (N996) 7 augustus 2006

De provinciale weg N996 tussen Winsum en Onderdendam is van maandag 21 augustus tot en met vrijdag 17 november 2006 gesloten voor het doorgaande verkeer. Reden voor de stremming is de vervanging van de brug Pietstil.

In dezelfde periode wordt er gewerkt aan de nieuwe provinciale weg N996 en een nieuw fietspad. De weg wordt afgesloten vanaf de aansluiting met de Takkebosserweg in Winsum tot de aansluiting met de Warffumerweg in Onderdendam.

Omleiding
Het verkeer wordt omgeleid via de Eemshavenweg (N46), de Noordelijke ringweg Groningen (N370) en de N361 richting Winsum. Voor (brom)fietsers en voetgangers wordt ter plaatse een noodbrug aangelegd. Ook kunnen zij kunnen gebruik blijven maken van de weg tussen de aansluiting met de Vennenweg en de Warffumerweg in Onderdendam. Om sluipverkeer op de parallelroute langs het Winsumerdiep tegen te gaan is er tijdelijk geen doorgaand verkeer mogelijk op de Trekweg.

Oude weg vervangen
De oude weg wordt vervangen omdat deze in slechte staat verkeert. Er zitten gaten in de weg en de bermen zijn te smal. De nieuwe weg (N996) wordt aangelegd naast de oude provinciale weg. Deze weg krijgt een maximumsnelheid van 60 km/u. Een nieuw fietspad moet de route veiliger maken voor fietsers. Het pad wordt aangelegd op de plek van de oude N996.

Om het landelijke karakter te behouden wordt de rij iepen ten noorden van de weg hersteld. De gestorven bomen worden vervangen door een soort die bestand is tegen de iepziekte.

Nieuwe brug en veetunnel
Verder is de brug Pietstil, gebouwd omstreeks 1928, aan vervanging toe. De brug is niet berekend op het huidige verkeer en het enorme gewicht van sommige voertuigen. De brug wordt in de oude stijl herbouwd, compleet met het oorspronkelijke sierhekwerk.

Ter hoogte van de Vennenweg bij Onderdendam komt een veetunnel. Dat is veiliger voor het vee en voor het verkeer. De provincie voert het hele project uit in goed overleg met de gemeenten Bedum en Winsum en de direct betrokken. Totale kosten bedragen ongeveer drie miljoen euro.

Nieuwe rotonde
De gemeente Winsum legt ter hoogte van de Takkebosserweg een nieuwe rotonde aan. Deze zorgt straks voor de aansluiting van de N996 met de nieuwe woonwijk die de gemeente laat bouwen, De Brake II. De rotonde wordt tegelijkertijd met de nieuwe weg aangelegd.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie over de stremmingen in de provincie Groningen bij Werk in uitvoering. De stremming is ook aangekondigd via advertenties in de regionale krant.

7 augustus 2006