Gemeente Bolsward


woensdag 16 augustus 2006

Monsterfietstocht Bolsward - Accra (Ghana) 21 augustus van start

Voor beter onderwijs in West-Afrika

Monsterfietstocht van Bolsward naar Accra (Ghana) gaat 21 augustus van start

Met zon 10.000 fietskilometers voor de wielen stappen 20 ras-fietsers op hun tweewieler om in ruim 100 dagen naar Accra, de hoofdstad van Ghana te fietsen. Dat gebeurt op maandagochtend 21 augustus a.s. tussen 9.00 en 9.30 uur bij het Bolswarder stadhuis. Ze leveren deze unieke prestatie voor een goed doel: door beter onderwijs een goede toekomst voor kansarme kinderen in Ghana en andere West-Afrikaanse landen.

Wij fietsen uw geld naar Ghana was een van de slogans waarmee de fietsgroep tijdens tal van acties aan de weg timmerde. Het resultaat mag er zijn: tot nu toe is er al meer dan 125.000 ingezameld. De organiserende stichting Fietsen voor Onderwijs heeft hiermee al diverse projecten in Ghana, Mali, Mauritanië en Marokko financieel kunnen steunen. Er worden o.a. lokalen gebouwd, leermiddelen aangeschaft, een multifunctioneel kenniscentrum gesticht, een dovenschool geholpen, een landbouwproject en een ziekenhuisje gesteund. De projecten worden samen met De Wilde Ganzen uitgezocht en deze organisatie verdubbelt of verdrievoudigt het eindbedrag. De fietsers bezoeken tijdens hun lange fietstocht enkele van deze onderwijsprojecten.

Vertrek

Op maandagochtend 21 augustus vertrekt de fietsgroep uit Bolsward. Vanaf 9.00 uur zijn de fietsers aanwezig bij het stadhuis waar ze worden verwelkomd met Ghanese muziek door het Dunekpoe Dance Ensemble uit Leeuwarden, opgericht door de Ghanees Richard Norbu. Dunekpoe (Ghanees voor de wereld moet het zien ) speelt samen met enkele cursisten van de djembe lesgroepen uit Leeuwarden en Stiens. Burgemeester mevrouw Willemien Vroegindeweij is aanwezig om de fietsgroep om 9.30 uur uit te zwaaien.

De eerste etappe eindigt in Amsterdam-Zuidoost, waar de fietsers de nacht doorbrengen in Sportcentrum Gaasperdam. Het laatste deel van de tocht wordt onder begeleiding gefietst. De gemeente biedt hen een Surinaamse maaltijd aan en de Ghanees Frank Wood ontmoet de fietsers. Hij is de initiatiefnemer van een van de projecten, de school Crystal Palace in Obuasi (Centraal Afrika).

Mannen en vrouwen

De deelnemers zijn voor het merendeel afkomstig uit Fryslân, maar Twente en Utrecht zijn ook vertegenwoordigd. De fietsgroep bestaat uit vier vrouwen en zestien mannen. Er gaan vier begeleiders mee, die de truck en de unimog besturen en o.a. de maaltijden voor hun rekening nemen. De fietsers dragen hun eigen reis- en verblijfkosten; er wordt overnacht in tenten. In Gibraltar gaan zes fietsers terug naar Nederland. De overige deelnemers maken rond half september de oversteek naar Marokko en vervolgen hun tocht in Noord-Afrika. De fietsgroep bestaat dan nog uit drie vrouwen en elf mannen plus vier begeleiders.

Fitte VUT-ters

Er is intensief getraind voor deze titanentocht naar Afrika. De fietsers moeten op hun tocht bergen bedwingen, woestijnen trotseren, hitte ondergaan en slechte wegen aan kunnen. Dat vraagt een geduchte voorbereiding, want de leeftijd van de deelnemers varieert weliswaar van 35 tot 69 jaar, maar het gros van hen is fitte VUT-ter. Een enkeling neemt een sabbatical en sommige fietsers hebben vakantiedagen gespaard of via de werkgever langdurig verlof geregeld. De training richtte zich niet alleen op fietskilometers, maar ook op het groepsproces. Ze moeten immers meer dan drie maanden met elkaar optrekken!

Onderwijs

Op een geweldige manier heeft het onderwijs in Fryslân en elders in het land een bijdrage geleverd aan de tocht. Zo maakten leerlingen van het Friesland College in Heerenveen de legertruck volledig Afrika-proof. Een omvangrijke klus, waar leerlingen en school trots op zijn. Als iets praktijkgestuurd onderwijs mag heten, dan is het dit project! Het Bolswarder Marnecollege heeft de website verzorgd, organiseerde tal van acties en leverde ontelbare hand- en spandiensten. Voor de basisscholen is een lesbrief gemaakt over (schoolgaande) kinderen in Ghana en in Fryslân. Er zijn interviews gehouden, er zijn liedjes opgenomen en de grutto wordt gevolgd van Fryslân naar West-Afrika. Na de zomervakantie kunnen de scholen met deze lesbrief aan de slag.

Contact

Meer dan 100 dagen zijn de fietsers van huis. Ze hopen rond 6 december in Accra aan te komen en vliegen op 9 december terug naar Nederland. Via de website www.fietsenvooronderwijs.nl wordt verslag gedaan van dit grote avontuur. Daarnaast verzorgt deelnemer Henk Kroes wekelijks een reisverslag voor Omrop Fryslân dat op donderdagochtend tussen 11.00 en 12.00 uur wordt uitgezonden. Het verslag verschijnt ook op de website van de provinciale omroep. Familieleden en leerlingen die met de lesbrief bezig zijn kunnen via de mail contact houden met de fietsgroep.

Info: De heer Henk Kroes, tel. 051 55 21 383 (deelnemer en oprichter) Mevr. Hadewych Nieuwe Weme, tel. 052 15 77 020 (deelnemer en oprichter) Mevr. Hester Dijkstra, tel. 051 23 70 555 (PR-cie Fietsen voor Onderwijs)