Gemeente Winterswijk


Start werkzaamheden bodemsanering stortplaats Huininkmaat

17 augustus 2006

Winterswijk - Volgende week wordt gestart met de werkzaamheden in verband met de bodemsanering van stortplaats Huininkmaat aan de Eelinkstraat. De Huininkmaat fungeerde in de periode van ongeveer 1930 tot 1956 als gemeentelijke vuilstortplaats. Als gevolg hiervan is nu sprake van een ernstige verontreiniging. De sanering bestaat uit het isoleren van de verontreiniging door middel van het aanbrengen van een leeflaag van schone grond en herschikking van vrijkomend stortmateriaal in ophogingen in het parkgedeelte nabij de Eelinkstraat.

In week 34 (21-25 augustus) start de aannemer, A&G Milieutechniek bv uit Waalwijk, met de voorbereidende werkzaamheden. Vanaf maandag 28 augustus kan vervolgens de feitelijke sanering van start gaan.

De werkzaamheden omvatten de sanering van de bodem, de aanleg van een retentievoorziening ten behoeve van de afkoppeling van hemelwater van de Huininkhof en de woonwijk Talmastraat en omgeving, herstructurering van het gedeelte Whemerbeek, aanleg van rioleringsvoorzieningen voor clubgebouwen, herstel en verbetering toegangswegen en voetpaden inclusief aanpassing nutsleidingen en openbare verlichting, aanleg van een skatebaan, herstel van het openluchttheater (voorzieningen aan de bodem) en uitvoering van het landschapsplan (parkaanleg en onderhoud/herstel bestaand bos en houtopstanden). Over enkele onderdelen is overleg gaande over de vorm van samenwerking met het waterschap Rijn & IJssel. Naar verwachting zullen de hoofdwerkzaamheden medio december afgerond worden.

Tijdens de werkzaamheden is de Huininkmaat beperkt toegankelijk of indien nodig geheel afgesloten voor het bestemmingsverkeer. De hoofdentree vanaf de Eelinkstraat wordt afgesloten. Beperkte toegang wordt mogelijk vanaf de Eelinkes. Bewoners en verenigingen gevestigd op de Huininkmaat worden maandag 21 augustus in een vervolgoverleg op de hoogte gebracht van de wijze van werken, de planning en bereikbaarheid van de diverse clubgebouwen.