Gemeente Reimerswaal


Onderzoek GGD en RIVM naar bescherming tegen infectieziekten

Geplaatst op: 21-08-2006

In februari 2006 heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) een landelijk onderzoek gestart naar de bescherming van de Nederlandse bevolking tegen infectieziekten. In Zeeland krijgen zo'n 800 inwoners van de gemeenten Reimerswaal en Tholen deze maand een uitnodiging om aan dit onderzoek mee te doen. Het RIVM voert het onderzoek uit in samenwerking met de GGD Zeeland.

Het onderzoek wordt uitgevoerd onder de naam `PIENTER-project'. PIENTER staat voor Peiling Immunisatie Effect Nederland Ter Evaluatie van het Rijksvaccinatieprogramma.
In totaal zullen ongeveer 20.000 mensen in 48 Nederlandse gemeenten verzocht worden aan het onderzoek deel te nemen. Bij hen wordt onderzocht hoeveel afweerstoffen in hun bloed aanwezig zijn. In Zeeland doen de gemeenten Tholen en Reimerswaal mee aan het onderzoek. Daar zijn per gemeente ongeveer 400 personen tussen 0 en 80 jaar steekproefsgewijs ges electeerd. Deze mensen krijgen in de loop van de maand augustus een persoonlijke uitnodiging om deel te nemen aan het onderzoek.

In 1995 en 1996 heeft het RIVM voor het eerst onderzoek gedaan naar de bescherming tegen infectieziekten. Daarbij is veel informatie vergaard over de afweer van de Nederlandse bevolking tegen infectieziekten, die door middel van inenting voorkomen kunnen worden. Die inentingen worden kinderen in Nederland sinds de jaren '50 van de vorige eeuw aangeboden in het kader van het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Omdat het RVP de afgelopen 10 jaar op een aantal punten is veranderd, wordt een dergelijk onderzoek nu herhaald.

Meer informatie over het PIENTER project is te vinden op www.Pienterproject.nl.

In de provincie Zeeland wordt het onderzoek uitgevoerd in de gemeenten Reimerswaal en Tholen. De PIENTER-spreekuren vinden daar als volgt plaats:

Reimerswaal
Maandag 21 augustus, van 13.00 tot 19.00 uur
Woensdag 23 augustus, van 13.00 tot 19.00 uur
Tevens inhaalspreekuur op donderdag 31 augustus, van 18.00 tot 19.00 uur
Locatie: dorpshuis 'Ons Kruiningen', Berghoekstraat 3, Kruiningen