Ingezonden persbericht


PERSBERICHT 21 augustus 2006

De Beoordelingsrichtlijn 6000-08C nu voor kritiek beschikbaar.

Certificatieregeling beheren en onderhouden van leidingwaterinstallaties van bouwwerken, anders dan individuele woningen.

De certificatieregeling BRL 6000-08C Beheren en onderhouden van leidingwaterinstallaties van bouwwerken, anders dan individuele woningen is voor commentaar voor alle belanghebbenden en belangstellenden beschikbaar. Op www.kbi.nl is de kritiekregeling te downloaden. Dit nieuwe deel van BRL 6000 biedt bedrijven de gelegenheid om hun diensten op het gebied van beheren en onderhouden van leidingwaterinstallaties onder certificatie te leveren. De kwaliteitseisen die daarbij aan de diensten worden gesteld, omvatten de betreffende eisen van het Waterleidingbesluit.

Beheren en onderhouden

Op het beheer van leidingwaterinstallaties zijn de wettelijke eisen van het Waterleidingbesluit

van toepassing. Deze eisen worden gesteld aan de eigenaar van de installatie. Het onderhouden van een leidingwaterinstallatie is een beheeractiviteit die de eigenaar meestal uitbesteedt aan een installatie-/onderhoudsbedrijf. Naast het onderhoud kan hij echter ook het beheer zelf uitbesteden.

De BRL 6000-08C biedt bedrijven de gelegenheid om hun diensten op het gebied van beheren en onderhouden van leidingwaterinstallaties onder certificatie te leveren. Dat betekent dat een eigenaar van een leidingwaterinstallatie aan de betreffende eisen van het Waterleidingbesluit voldoet, als hij het beheer van de installatie uitbesteedt aan een op basis van deze BRL gecertificeerd bedrijf.

De certificaten voor onderhoud en beheer zijn gericht op het reguliere onderhoud en het algemene beheer, inclusief aansturing van specialistische activiteiten. De uitvoering van specialistische activiteiten, zoals het uitvoeren van een legionella risicoanalyse, het opstellen van een legionella beheersplan en het verrichten van metingen van de waterkwaliteit, maar ook het uitvoeren van onderhoud aan drukverhoginginstallaties en brandpompen, valt niet onder een certificaat op basis van BRL 6000-08C. De BRL voor beheren en onderhouden van leidingwaterinstallaties van bouwwerken, anders dan individuele woningen bestaat uit twee delen:


- BRL Deel 6000-00 (algemene eisen), en


- BRL Deel 6000-08C (specifieke eisen voor beheren en onderhouden van Leidingwaterinstallaties van bouwwerken, anders dan individuele woningen).

Opmerkingen

De kritiekversie van de BRL 6000-08C is te raadplegen via www.kbi.nl.

Opmerkingen over de inhoud van de certificatieregeling kunnen tot uiterlijk 2 oktober 2006 per e-mail (bij voorkeur in Word bestand) aan KBI worden aangeleverd, e-mail adres: BRL@kbi.nl

----------