AutoRai

Vliegende Fin Marcus Grönholm wint loodzware Rally van Finland met Ford Focus

(8/21/2006)
BP-Ford World Rally Team rijders Marcus Grönholm en Timo Rautiainen hebben de Rally Finland overtuigend gewonnen, nadat ze met hun Focus RS World Rally Car de snelste rally uit het Wereld Rallykampioenschap vier dagen lang hebben gedomineerd.
Het was de vierde overwinning dit seizoen voor Ford in het FIA World Rally Championship, zodat het seizoen 2006 met nog zes evenementen te gaan nu al het meest succesvolle is voor Ford sinds 1993. De overwinning betekende voor Grönholm zijn zesde in zeven jaar in Finland. Het was tevens de 50e keer in de 56-jarige geschiedenis van de rally dat een Fin zijn thuisevenement won.

Teamgenoot Mikko Hirvonen zorgde voor groot enthousiasme van de fans in zijn geboorteplaats door met een identieke BP Ultimate Focus RS in derde positie aan de finish in Jyväskylä terug te keren. Het was de derde podiumfinish dit seizoen voor Hirvonen en door de dubbele puntenscore heeft Ford het gat met de koploper in het merkenkampioenschap aanzienlijk verkleind, waardoor de competitie nog steeds open ligt. Grönholm blijft tweede in de rangschikking voor de rijders, terwijl Hirvonen is opgeklommen naar de vierde plaats.

De Rally Finland wordt beschouwd als het meest klassieke evenement op de rallykalender. Brede, gladde gravelwegen en misselijk makende jumps over de bospaden zorgen er voor dat moed en grote stuurmanskust belangrijker zijn dan tijdens welke andere rally ook. De snelheid over de 21 klassementsproeven, met een totale lengte van 351,61 kilometer, was adembenemend; de 38-jarige Grönholm won gisteren zelfs één klassementsproef met een gemiddelde snelheid van bijna 130 km per uur. De dominantie van Ford bleek overduidelijk uit het aantal gewonnen klassementsproeven; op maar liefst zestien proeven was een van de beide Ford-rijders de snelste.

Grönholm leidde vanaf de eerste kilometer tijdens deze vierdaagse rally en was de snelste op twaalf klassementsproeven. Hij begon de laatste dag met een comfortabele voorsprong van ruim een minuut op Sebastien Loeb en aan de eindstreep bedroeg zijn voorsprong 66,7 seconden.

âToen ik nog een jeugdige rallyrijder was in de negentiger jaren, zou ik het nooit geloofd hebben dat ik deze rally zes keer zou winnen,â verklaarde hij. âIk heb het hele weekend geen enkel probleem gehad en de overwinning hier is heel erg belangrijk voor mij. Ik heb een goede tweestrijd met Loeb gehad, maar nadat hij een steen raakte en gisteren wat tijd verloor, had ik een goede voorsprong en kon ik de wedstrijd tot aan de finish controleren. Mijn doelstelling is nu om te proberen iedere rally te winnen. Ik weet dat ik dit seizoen nog meer rallies kan winnen. Met de Focus RS heb ik een auto waarmee dat kan, dus waarom niet?â

Hirvonen ging de laatste dag ook in een comfortabele positie van start, met geen druk van de man achter hem. Hij was de snelste op alle vier proeven waardoor zijn jongensdroom uitkwam: een podiumplaats in een land waar het rallyrijden tot de drie populairste sporten behoort.

âHet is moeilijk om mijn gevoelens te beschrijven,â aldus een gelukkige Hirvonen. âIk heb deze rally al sinds ik een kleine jongen was bezocht, waarbij ik droomde ooit zelf eens op het podium te staan. En nu heb ik dat bereikt. Sinds zaterdag wist ik dat het er in zat en het is voor mij een grote persoonlijke overwinning. Ik was tevreden over mijn snelheid, maar ik heb nog meer ervaring nodig over dit soort wegen om het gevecht voor de overwinning met Marcus aan te kunnen gaan. Vorig jaar was ik hier vijfde, en nu derde. Dus ik ben benieuwd wat het volgend jaar wordt.â

BP-Ford team directeur Malcolm Wilson: âWij hebben hier eerder de overwinning behaald, maar om met twee rijders op het podium te komen is fantastisch en we hebben een prima uitgangspositie voor de rest van het seizoen. Het is voor Mikko fantastisch om in zijn woonplaats op het podium te eindigen. Hij heeft het uitstekend gedaan en heeft dit jaar veel vooruitgang geboekt. Het zou voor hem heel moeilijk zijn geweest om Marcus hier te verslaan en hij heeft een volwassen prestatie geleverd. De start van deze rally was slechts vier dagen na de finish van de vorige rally in Duitsland en het resultaat is een beloning voor de professionele prestaties van het hele team.â

Ford TeamRS directeur Jost Capito: âDeze rally is de snelste en meest spectaculaire uit het gehele kampioenschap en de overwinning hier is één van de meest gewaardeerde prestaties in de rallysport. Dit is onze vierde overwinning dit seizoen met de nieuwe Focus RS WRC en dat is voor Ford voor het eerst sinds 1993. Het bewijst het succes van ons rallyprogramma en de uitstekende sfeer binnen ons team.â

Volgende ronde
De drukke start van het tweede deel van het rallyseizoen wordt volgende maand voortgezet wanneer het BP-Ford team vertrekt naar Obihiro voor de Rally Japan (31 augustus - 3 september). Het volledig onverharde evenement wordt verreden op het meest noordelijke eiland van Japan, Hokkaido.

BedrijfsautoRAI.nl
Graag jouw mening over autorai.nl
Open Lieverdedealer.nl in een nieuw venster