Ingezonden persbericht


Vissenbescherming laakt uitzending jeugdjournaal over hengelende kinderen.

In een brief van 20 augustus jongstleden aan het Jeugdjournaal protesteert de Vissenbescherming tegen het aanmoedingen van sportvisserij door de jeugd.

Nederlandse Omroep Stichting
Sumatralaan 45
1217 GP Hilversum

Dames en Heren,

Vandaag was op het Jeugdjournaal een uitzending over het hengelen door kinderen. Wij betreuren het erg dat u het hengelen voorstelt als een goede en leuke bezigheid. U noemt alleen het plezier dat mensen er aan ontlenen, maar niet het vele dierenleed dat door het hengelen wordt veroorzaakt.

In wetenschappelijke kringen en daarbuiten ging men er al lang van uit, dat vissen pijn, angst en stress kunnen ervaren. Vissen zijn immers hoogontwikkelde, gewervelde dieren met dezelfde zintuigen als de mens. Zij communiceren met elkaar via bewegingen, geluiden, kleur- en lichtsignalen, terwijl zij met hun extra zintuig, de zijlijn, die aan weerskanten van het lichaam loopt, minieme bewegingen in het water kunnen waarnemen. Ze zijn ook in staat te leren van opgedane ervaringen. Vissen reageren heftig, als ze aan de haak geslagen worden. Ze zwenken, spuwen en schudden heftig met de kop, en produceren hierbij hormonen tegen de pijn, net zoals dat bij mensen gebeurt. De Nederlandse onderzoekers Verheijen en Buwalda constateerden op grond van deze gedragingen al in 1986 dat vissen pijn en angst ervaren, wanneer zij aan de haak geslagen worden. Het recente Engelse onderzoek van de universiteit van Edinburgh en van het Roslininstituut is een aanvulling hierop, doordat het pijnreceptoren rond de bek en op de kop van de vis aantoont en precies lokaliseert. De zenuwbanen die de pijn veroorzaken, zijn er dus. Het is uiterst teleurstellend, dat de NOS kinderen leert om aan hengelen mee te doen. Het Jeugdjournaal zou de kinderen de juiste, positieve dingen moeten leren, zoals: goed met mensen, dieren en de natuur om te gaan. Het hengelen hoort daar niet bij. Er zijn zo veel èchte sporten en andere liefhebberijen, voor jong en oud, mannen en vrouwen, ook in, bij en op het water, zonder daarbij dieren kwaad te doen. Hengelen is nergens voor nodig. Vissen hebben het nadeel dat ze niet "aaibaar" zijn, en ze kunnen ook niet schreeuwen, of anderszins protesteren. Als ze wel konden schreeuwen, dan zouden er veel minder hengelaars zijn! Als iemand met een hond of kat zou doen, wat hengelaars met vissen doen, dan zou die persoon voor de rechter moeten verschijnen wegens dierenmishandeling. Ook veel vogels zijn slachtoffers van hengels, doordat zij loodkorreltjes oppikken, die zij aanzien voor steentjes, nodig voor de spijsvertering. Ook pikken zij vissen op die haken hebben ingeslikt, zodat zij zelf de haak binnenkrijgen. Ook kunnen zij verward raken in verloren hengelsnoeren en niet meer loskomen. Zij sterven de hongerdood. Dieren, ook vissen en vogels, hebben net als mensen, recht op voedsel zonder haken er in.

Wij verzoeken u, geen morele steun te geven aan het hengelen. Kinderen en ouders zouden kunnen denken: het zal wel goed zijn, want het Jeugdjournaal propageert het. Graag zouden wij onze visie op het hengelen willen geven, d.m.v. een televisie-interview. Wij zien uit naar uw reactie. Bij voorbaat dank.

Hoogachtend,
Stichting Vissenbescherming

M.M. Santen, secretaris