Gemeente Brielle


Breede school Zuurland in Brielle

In de wijk Zuurland in Brielle wordt gewerkt aan een uniek project: de Breede School Zuurland.

Unieke Breede School Zuurland in Brielle
In de wijk Zuurland in Brielle wordt gewerkt aan een uniek project: de Breede School Zuurland. De school is een samenwerkingsverband tussen diverse instellingen en voorzieningen, waaronder de RK basisschool Sint Leonardus, openbare basisschool de Branding en de christelijke basisschool Anker. De school wordt gebouwd in de vorm van een campus. De bijzondere samenwerking heeft geleid tot een aantal vernieuwende resultaten zoals het Zorggebouw met een jeugdloket en een theater, en het gebruik van duurzame energie.

Naast de basisscholen worden een kinderdagverblijf, een buitenschoolse opvang, een peuterspeelzaal, een consultatiebureau, een schoolarts, een jeugdloket, logopedie en fysiotherapie in de brede school gehuisvest. In de toekomst heeft de brede school veel potentie om na- en buitenschoolse opvang te bieden.

Bij de campus worden appartementen gebouwd die voor een groot deel in de financiering van dit grootse project voorzien. Het delen van ruimtes door de organisaties zorgt voor efficiënte benutting van de gebouwen. De Breede School Zuurland heeft een kwalitatief hoogwaardige uitstraling, wat de onderwijsfunctie van Brielle versterkt. De brede school richt zich op de jeugd van nul tot twaalf jaar en opent in het schooljaar van 2007-2008 officieel haar deuren.

Animatie van de autovrije campus met drie zelfstandige scholen. Een exclusieve campus

De verschillende functies van de brede school resulteren in het idee van een campus. De campus bestaat uit meerdere gebouwen op een autovrij terrein met veel groen. Parkeren is op twee plaatsen aan de randen van de campus mogelijk. Naast de drie aparte schoolgebouwen, waarin de scholen (voor elke denominatie één) een eigen sfeer /identiteit kunnen creëren, zijn er op deze Campus gebouwen die alleen gerealiseerd konden worden, door intensive samenwerking van de scholen onderling en door samenwerking met allerlei andere voorzieningen.

Het zogeheten Zorggebouw huisvest een kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang, een peuterspeelzaal, jeugdgezondheidszorg, schoolarts, consultatiebureau, logopedie en 3 onafhankelijke instellingen voor fysiotherapie (één voor kindtherapie, één voor fysio- en manuele therapie en één op basis van de caesar-methode). Een bijzondere extra van de Breede School Zuurland is dat na overleg tussen deze organisaties en de gemeente is besloten om een jeugdloket op te zetten. Het jeugdloket is een toegankelijk loket voor iedereen die zorg en hulpverlening nodig heeft. Zo wordt integrale jeugdgezondheidszorg vormgegeven binnen het jeugdloket. De ruimte voor het loket is ontstaan doordat samenwerkende partijen vloeroppervlakte beschikbaar stellen voor multifunctioneel gebruik.

Eén van de voordelen van de Breede School Zuurland is dat de jeugd in contact kan komen met culturele activiteiten. In samenwerking met een aantal culturele organisaties wordt een theater op de campus gerealiseerd. Er komen 200 zitplaatsen in het theater en het voldoet aan professionele eisen. Tijdens schooltijden heeft het primair een onderwijsfunctie. Momenteel worden de mogelijkheden voor een filmhuis in dit theater bekeken. Ook deze ruimte is ontstaan door multifunctioneel gebruik van de ruimtes van de verschillende partijen.

Het theater ontstaat door het open schuiven van de wand tussen een speellokaal en de aula van drie scholen.

Bovendien is ook de tribune met 200 zitplaatsen uitschuifbaar.

Op de campus gaat duurzame energie gebruikt worden. Dit betekent dat in de winter warmte aan het grondwater wordt onttrokken voor de verwarming van de gebouwen. In de zomer worden de gebouwen en huizen gekoeld door de warmte weer aan het grondwater toe te voegen. Bijzondere en soepele samenwerking

Samenwerken in het belang van de kinderen staat centraal in het project. Betrokkenen zijn bereid om in het kader van dit belang drempels en hindernissen binnen de eigen organisatie te nemen. Maar ook tussen de verschillende belanghebbende partijen is er sprake van een prima samenwerking.

De gemeente heeft een klankbordgroep opgericht die gevraagd en ongevraagd advies geeft aan het college van burgemeester en wethouders en de projectleiding. In de klankbordgroep zitten vertegenwoordigers van de opdrachtgever (het college), de organisaties die in de brede school verenigd worden, ambtenaren, omwonenden, ouders van leerlingen, het gehandicaptenplatform, de vereniging voor verkeersveiligheid (3VO) en de winkeliersvereniging. Burgemeester Van Viegen is voorzitter van de klankbordgroep, die eens in de zes weken vergadert.

Doordat onderwijs-, welzijns- en zorginstellingen in de brede school op een gezamenlijke locatie dicht bij elkaar gaan werken, wordt de onderlinge samenwerking versterkt. Daarnaast zorgt het brede schoolproject ervoor dat er meer en open over andere vormen van onderwijs en opvoeden wordt gesproken. Dit is onmisbaar in onze veranderende samenleving.

Inmiddels wordt in andere projecten in Brielle, zoals de nieuwbouw van het voortgezet onderwijs, de aanpak van het project brede school als voorbeeld gebruikt voor een efficiënte en resultaatgerichte samenwerking.
Open communicatie

Sinds de start van het project in 2004 brengt de projectgroep een nieuwsbrief uit voor een breed publiek. Door tijdens alle fasen van het project open te communiceren blijft de achterban optimaal geïnformeerd over de Breede School Zuurland.

Meer informatie

Wilt u meer weten over het project Breede School Zuurland of heeft u vragen of opmerkingen?

Neem per e-mail contact op: info@brielle.nl, of raadpleeg www.brielle.nl. U kunt ook bellen met het algemene telefoonnummer 0181-471111.