Gemeente Heemskerk


maandag, 21 augustus 2006

Tapbier en blikjes bij harddraverij Heemskerk, verbod op bierflesjes

HEEMSKERK - Tijdens de harddraverij van Heemskerk zijn bierflesjes niet meer toegestaan. Dit geldt ook voor ander glaswerk (flesjes fris, flessen wijn enzovoort). Het publiek mag wel blikjes of plastic flesjes meenemen en er worden op het harddraverijterrein meerdere biertappunten ingericht waar het publiek dranken kan kopen die worden uitgeschonken in plastic bekers.

De Heemskerkse harddraverij trekt altijd veel publiek. Bij evenementen met veel publiek is altijd de kans op een opstootje of ongeregeldheden aanwezig. Als hierbij glaswerk wordt misbruikt kunnen mensen ernstige verwondingen oplopen. Daarom wordt bij grote evenementen tegenwoordig geen glaswerk meer toegestaan. De Heemskerkse harddraverij vormde hierop een uitzondering. Het bestuur van de Harddraverijvereniging, de politie en de gemeente hebben echter geconcludeerd dat het in het belang van de veiligheid van de bezoekers van de harddraverij is om deze uitzonderingspositie op te geven. Daarom is glaswerk zoals bierflesjes, flesjes fris enzovoort niet meer toegestaan tijdens de harddraverij. Beveiligers zullen dit verbod controleren bij de toegangen tot de baan. Er geldt geen recht op teruggave op flesjes die zij innemen. De politie zal op de aanvoerwegen naar de harddraverij erop toezien dat het publiek geen bierflesjes en ander glaswerk meeneemt naar de harddraverij.

Centje bijverdienen
De harddraverijvereniging wil met het verbod op bierflesjes de "statiegeldjeugd" niet teleurstellen. Daarom is bedacht dat de jeugd kan helpen bij het inzamelen van de plastic bekers. Bij inlevering van 25 gebruikte hele plastic bekers vindt uitbetaling plaats van één euro. Bij de bierverkooppunten worden ook innamepunten voor de plastic bekers ingericht. Deze maatregel is niet alleen in het belang van de statiegeldjeugd. Er wordt ook voorkomen dat lege bekers op de baan komen en de wedstrijd kunnen verstoren. Het is bovendien in het belang van het milieu en de zorg voor de groene Marquettelaan dat de plastic bekers op deze manier snel worden opgeruimd.

Het bestuur van de Harddraverijvereniging, de politie en de gemeente zijn ervan overtuigd dat alle voorzorgsmaatregelen zullen leiden tot een voor deelnemers en publiek veilig, aangenaam en sportief verloop van de draverij.

---