Gemeente Assen


Actueel

Maaibeleid Gemeente Assen: ecologisch bermbeheer

Assen, 21 augustus 2006

Eind juli heeft de gemeente Assen bermen en oevers gemaaid waar veel Jacobskruiskruid in voorkomt. De gemeente wil verdere verspreiding van het kruid voorkomen en maait om die reden in de periode voordat de plant massaal de zaden verspreidt. Eerder maaien is niet effectief omdat de planten dan opnieuw uitlopen. Op een aantal plaatsen is alleen het Jacobskruiskruid verwijderd zodat het hier en daar lijkt dat er slordig wordt gemaaid. Het selectief maaien van de gemeente Assen heeft echter een reden: de gemeente Assen streeft naar ecologisch bermbeheer. Een uitleg.

De bedoeling van ecologisch bermbeheer is in wegbermen zoveel mogelijk verschillende soorten planten en dieren een kans te bieden en zo de bermen dus ecologisch waardevoller te maken. Hiervoor is het nodig de bodem te verarmen. Grassen en andere algemene soorten krijgen dan minder groeikansen, waardoor een rijkere kruidenvegetatie kan ontstaan. Deze trekt weer een grotere variëteit insecten aan. Om dit te bereiken moet er gemaaid worden. Het afvoeren van het maaisel put de voedselvoorraad van bepaalde planten uit, waardoor er meer plaats vrijkomt voor andere soorten, die vaak een belangrijke ecologische meerwaarde hebben.

Jacobskruiskruid

Op een aantal plaatsen, waar normaliter op een ander moment wordt gemaaid, is alleen het Jacobskruiskruid verwijderd. Daardoor lijkt het dat er slordig wordt gemaaid. Dit selectief maaien heeft -behalve het alleen verwijderen van het Jacobskruiskruid- ook een voordeel, namelijk dat vlinders, andere insecten en kleine dieren blijven profiteren van hoge vegetatie. Ook andere, niet schadelijke planten kunnen zo hun bloemen nog tentoonspreiden. In de tweede helft van juli hebben veel, in de bermen juist gewenste, plantensoorten al zaad kunnen zetten. Het maaisel wordt afgevoerd (naar een composteerinrichting) en daarmee blijven de uitgangspunten voor een ecologisch bermbeheer overeind.

Bloeiende planten

Het ecologisch bermbeheer van de gemeente Assen begint langzaam zijn vruchten af te werpen. Op diverse plaatsen zien we in de stad meer bloeiende planten verschijnen, waaronder gevlekte orchidee en langs de waterkant bijvoorbeeld de zwanebloem. Binnenkort worden alle bermen binnen de gemeente opnieuw geïnventariseerd en waar nodig het maaibeleid aangepast.

Asser beleid Jacobskruiskruid

De gemeente Assen hanteert een aantal uitgangspunten bij het beheer van Jacobskruiskruid in de gemeente Assen. In de nabijheid van weilanden en vee wordt overlast voorkomen. De verspreiding van het kruid wordt beperkt wanneer het kruid zich serieus uitbreidt

Vanwege de ecologische waarde (voor insecten en het streven naar variatie in plantensoorten) wordt de soort in stand gehouden waar het geen risico oplevert voor vee en waar het niet in nabijheid staat van bebouwing en intensief door mensen gebruikte terreinen.

Het risico van schadelijkheid bij het plukken van Jacobskruiskruid is verwaarloosbaar en te voorkomen. Voor de gemeente Assen is dit geen reden tot uitroeiing van de plant. Gemeente, burgers en veehouders hebben ieder hun eigen verantwoordelijkheid ten aanzien van giftigheid van deze plant.