Partij van de Arbeid


Den Haag, 21 augustus 2006


Vragen van het leden Depla en Dijksma (beiden PvdA) aan de minister van Verkeer en Waterstaat
over achterstallig onderhoud van het spoor van de sneltram in de regio Utecht


1. Bent u bekend met het achterstallig onderhoud van het spoor van de sneltram in de regio Utrecht? Is het juist dat door het achterstallig onderhoud van dit baanvak delen van het spoor tijdelijk buiten gebruik zijn gesteld?


2. Is het juist dat uw inspectie het baanvak aan het inspecteren is? Is het onderhoud op meer delen van het baanvak achterstallig? Leidt dit op meer plekken van het baankvak tot het stilleggen van de sneltram?


3. Is het juist dat Conexxion, dat de sneltram rijdt, Prorail al meer dan een jaar geleden gewezen heeft op dit achterstallig onderhoud?


4. Wat is de reden dat Prorail niet gereageerd heeft op deze klachten door het onderhoud
ter hand te nemen?


5. Was u op de hoogte van het achterstallig onderhoud? Is het juist dat Prorail u een brief gestuurd heeft met het verzoek om budget voor het onderhoud van dit baanvak? Is het juist dat die brief in februari 2005 gestuurd is? Wat is de reden dat u toen geen budget beschikbaar heeft gesteld?


6. Wie is volgens de Spoorwegenwet verantwoordelijk voor het onderhoud van dit baanvak? Klopt het dat in de wet nog niet duidelijk is geregeld wie daar verantwoordelijk voor is? Waarom is Prorail verantwoordelijk voor het onderhoud? Waarom is het beheer met bijbehorende budget niet overgedragen naar de regio? Welke afspraken heeft u hierover gemaakt met de regio? Klopt het dat deze afspraken uit 1999 stammen? Klopt het dat afgesproken is dat het Rijk verantwoordelijk is voor de vervanging en vernieuwing van de Sneltrambaan alvorens deze overgedragen zou worden aan de regio Utrecht? Waarom ligt er nog steeds geen structurele oplossing?


7. Is het waar dat Prorail het onderhoud tot het minimum wil terugbrengen vanwege de verbouwing van Utrecht CS? Wat betekent dit voor het comfort van de reizigers? Is de veiligheid in het geding? Wanneer wordt het spoor van het baanvak van de sneltram vervangen?


8. Bent u het met de leden van de PvdA eens dat reizigers die gewoon hun kaartje betalen, recht hebben om comfortabel vervoerd te worden? Bent u het met de leden van de PvdA eens dat daarom het onderhoud niet tot het minimum mag worden teruggebracht?


9. Bent u bereid Prorail per ommegaande opdracht te geven het onderhoud op orde te brengen?


10. Bent u bereid de regio Utrecht zelf het achterstallig onderhoud uit te laten voeren als Prorail in gebreken blijft? Bent u bereid hiervoor budget beschikbaar te stellen?



---- --