Partij van de Arbeid


PvdA Voorlichting

Plein 2

Postbus 20018, 2500 EA Den Haag

Tel 070 - 318 2694/Fax 070 - 318 2800


Den Haag, 21 augustus 2006


PvdA en belangenorganisaties willen einde wachtlijsten speciaal onderwijs


De PvdA en een tiental landelijke belangenorganisaties op het gebied van onderwijs zijn niet langer van plan genoegen te nemen met halve toezeggingen van de minister van Onderwijs om de wachtlijsten in het Speciaal Onderwijs op te heffen. Zij hebben de handen ineen geslagen en eisen van de minster dat kinderen die op wachtlijsten staan, en als gevolg daarvan vaak thuis komen te zitten, een plek krijgen op een geschikte school. Dat stelt PvdA woordvoerder Speciaal Onderwijs Angelien Eijsink, mede namens de tien organisaties, dinsdag 22 augustus tijdens de presentatie van haar actieplan 'Onderwijs is Kinderrecht' in Bilthoven.


De PvdA vindt het ontoelaatbaar dat deze kinderen vaak maanden moeten wachten op een plekje in het Speciaal Onderwijs. Dit gaat regelrecht in tegen de leerplicht. 'Drie maanden wachten op een plek is wettelijk het maximum. In de praktijk zitten kinderen vaak minstens een half jaar thuis. Dat moet veranderen. Kinderen met leer- of gedragsproblemen hebben net als elk ander kind recht op onderwijs. Er geldt voor alle kinderen immers een leerplicht. Minister Van der Hoeven moet haar verantwoordelijkheid nemen', aldus Angelien Eijsink.


Het actieplan, dat tot stand is gekomen in nauwe samenwerking met alle tien organisaties, is een proteststuk waarin Angelien Eijsink wederom aandacht vraagt voor het probleem van wachtlijsten in het Speciaal Onderwijs. In haar pogingen om van de minister van Onderwijs Van der Hoeven toezeggingen los te krijgen om structureel geld vrij te maken om de wachtlijsten op te heffen heeft Eijsink in de afgelopen jaren steeds nul op het rekest gekregen en dat moet veranderen, vindt Eijsink. Een tiental organisaties uit de onderwijswereld steunt haar om aandacht te vragen voor dit probleem.


Voor meer informatie: Angelien Eijsink 06 - 18 30 60 23