NIOD


Inventaris van de Collectie Nederlandse Regering in Londen tijdens WO2 toegankelijk via de NIOD site

De Collectie Nederlandse Regering in Londen omvat twee meter archiefstukken, die door L. de Jong verzameld zijn ten behoeve van deel 9 (Londen) van Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog. De inventaris op deze interessante collectie is thans toegankelijk via de NIOD-website onder toegangsnummer 233b

In 1979 kwam deel 9 over Londen van Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog van Dr. L. de Jong uit. Voor zijn onderzoek heeft hij divers archiefmateriaal verzameld, waaronder stukken uit de archieven van de Nederlandse Regering in ballingschap in Londen. Dit materiaal is nu toegankelijk gemaakt via een nieuwe inventaris, onder toegangsnummer 233b

De regering in Londen hield zich, naast de strijd tegen Duitsland, vooral bezig met het voorbereiden van het naoorlogse bestuur. Er werden plannen gemaakt voor de berechting van foute Nederlanders, het herstel van de democratie en van de economie. Ook staatkundige hervormingen in Nederlands-Indië stonden op de agenda. De collectie geeft een goed beeld van de werkzaamheden en beslommeringen van de Nederlandse regering tijdens de bezetting van Nederland.

Het door De Jong verzamelde materiaal is zeer divers. Een groot deel van de collectie is afkomstig van het Ministerie van Algemene Oorlogsvoering van het Koninkrijk. Daarnaast bevat de collectie archiefmateriaal van diverse Londense ministers, van zowel tijdens als na de oorlog. Naast de stukken afkomstig van hun departementen, zitten er ook persoonlijke stukken tussen. Van een aantal ministers zijn naoorlogse memoires in de collectie opgenomen.

Daarnaast bevat de collectie onderzoeksmateriaal van De Jong over diverse onderwerpen, waaronder het onderzoek naar de Duitse Abwehr-officier Richard Gerken en zijn beweringen over de mogelijke spionageactiviteiten van een Nederlandse generaal.