Het Nederlandse Rode Kruis

21 augustus 2006
Na de tsunami: met de huizen komt de hoop

Bij een ramp zoals de tsunami van december 2004 is het voor de slachtoffers vreselijk moeilijk de draad weer op te pakken. Als je hele dorp verwoest is en je bent zoveel dierbaren kwijtgeraakt, weet je gewoon niet meer waar je moet beginnen. Ook daarom is hulpverlening essentieel: je geeft mensen een dak boven hun hoofd, en daarmee een toekomst.

Een goed voorbeeld is Krueng Raya, een dorp in het district Lamreh op Atjeh. Daar hebben de Soroptimisten met steun van NRK een nieuw dorp gebouwd. In totaal zijn er 200 huizen neergezet, een kliniek en een gemeenschapscentrum. De bevolking was murw geslagen door de ramp. Maar nu het dorp er staat, is een nieuw elan voelbaar.

Overal wordt geklust
Willem Reusing is projectmanager voor het NRK in Atjeh: Het is mooi om te zien dat mensen nu hun leven weer oppakken. Overal wordt geklust. De opgeleverde huisjes zijn 36 m² groot, maar sommige bewoners hebben het wel twee keer zo groot gemaakt. Sommigen bouwen een keukentje aan, of ze versieren hun huis met houtsnijwerk."

Een dorp, een gemeenschap, heeft behoefte aan meer dan alleen huizen. Daarom zijn er ook gebouwen neergezet waar mensen kunnen samenkomen. Er is een kliniek gebouwd, een gemeenschapscentrum, een bibliotheek en een school.

Eigen zaak
Op de foto het huis van een winkelier. De man is door de ramp zijn huis en zaak kwijtgeraakt. Nu hij weer een dak boven zijn hoofd heeft, is ook zijn ondernemingslust teruggekeerd. Hij bouwde zelf een stukje aan zijn huis -onder het blauwe dak- en opende daar de eerste winkel in het dorp. Een duidelijk teken dat hij weer vertrouwen heeft in de toekomst.

Meer informatie:

* Alle informatie over de hulpverlening van het Rode Kruis na de tsunami vindt u op www.samenhelpen.nl