Raad van State



Media deze week

Op de pagina 'Uitspraken in hoofdzaken' treft u een actueel en volledig overzicht van zaaknummers in hoofdzaken (bodemprocedures) aan, waarin de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdag uitspraak doet. De lijst met zaaknummers is lang. Gemiddeld wordt wekelijks in 60 zaken uitspraak gedaan. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die mediagevoelig kunnen zijn. Deze lijst treft u op deze pagina aan. Deze selectie is uiteraard arbitrair, omdat mediagevoeligheid, vooral regionaal, niet altijd goed is in te schatten.

Voor meer informatie over de uitspraken en/of procedures kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State:

mr. Pieter-Bas Beekman 070 - 426 47 73 / 06 - 52 07 70 04

mr. Sabine Heijstek-van Leussen 070 - 426 45 20 / 06 - 52 07 70 00

De mediagevoelige zaken van deze week zijn:

(Deze lijst wordt iedere maandag om 14.00 uur geactualiseerd)

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur op het onderstreepte zaaknummer klikken voor de volledige tekst van de uitspraak.


* 200506487/1
(Bestemmingsplan "Buitengebied Aalten 2004") Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Gelderland van het bestemmingsplan "Buitengebied Aalten 2004". Een aantal omwonenden vindt onder meer dat in strijd met het streekplan van de provincie is gekozen voor de aanleg van een windmolenpark in een gebied waarin plaatsing slechts onder stringente voorwaarden mogelijk is (zogenoemde witte gebieden, zoals bijvoorbeeld ecologische verbindingszones en gebieden met cultuurhistorische waarden), terwijl het streekplan de voorkeur geeft aan kansrijke gebieden (groene gebieden). Verder had volgens hen het college moeten kijken naar de gevolgen voor de ecologische verbindingszone en de ecologische hoofdstructuur (EHS). Volgens de "Stichting Natuur en Milieu Aalten" had het provinciebestuur het plan niet mogen goedkeuren omdat daarin niet is gekozen voor het meest milieuvriendelijke alternatief. Daarnaast wensen diverse omwonenden een woonbestemming voor hun percelen. Zij voeren aan dat hun recreatiewoningen geschikt zijn voor permanente bewoning en dat die woningen al jarenlang zo worden gebruikt. Volgens de provincie is permanente bewoning van de recreatiewoningen in strijd met het provinciale beleid en daarom niet toegestaan.


* 200507002/1
(Bestemmingsplan "Houtrust" in Den Haag)
Uitspraak over de goedkeuring die het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland heeft verleend aan het bestemmingsplan "Houtrust" van de gemeente Den Haag. Het plan heeft betrekking op de herinrichting van een deel van het Houtrustterrein. Tot deze herinrichting heeft de gemeente Den Haag besloten nadat eind jaren '90 was geconstateerd dat de bouwkundige staat van de op dat terrein gevestigde Houtrusthallen, die onderkomen boden aan verschillende topsportactiviteiten, dusdanig slecht was dat sloop onvermijdelijk was. Na onderzoek naar de verschillende mogelijkheden in het gebied heeft de gemeente ervoor gekozen in het plan onder meer een breedtesporthal, een VMBO-school, commerciële fitness en woningbouw op te nemen. De vereniging "De Vogelwijk" is het om verschillende redenen niet eens met de goedkeuring van het bestemmingsplan. Zij vindt onder meer dat het plan niet past bij het karakter van de naastgelegen Vogelwijk en het Statenkwartier, omdat delen van die wijken zijn aangewezen als beschermde stadsgezichten. Ook tast het plan volgens haar de natuurwaarden aan van het duingebied "Bosjes van Poot", dat in de nabijheid van het plangebied ligt. Daarnaast is zij van mening dat het provinciebestuur de gevolgen van het plan voor de luchtkwaliteit niet op juiste wijze heeft onderzocht. Bovendien heeft het college van gedeputeerde staten ten onrechte goedkeuring verleend voor het plandeel waar een school is voorzien, omdat aan een school in dat gebied geen behoefte is en daarvan door leerlingen uit de omgeving geen gebruik zal worden gemaakt, aldus de vereniging.


* 200507371/1 en 200507571/1
(Vaststelling hogere geluidgrenswaarden in Hendrik-Ido-Ambacht) Uitspraak over de vaststelling van hogere geluidgrenswaarden door het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland voor 700 nog te bouwen en 2 bestaande woningen. Drie bedrijven uit Hendrik-Ido-Ambacht, waaronder Samenwerkende Bedrijven ARBEZ B.V., vrezen dat zij als gevolg van het besluit van het provinciebestuur niet meer kunnen uitbreiden en dat er over geluid zal worden geklaagd zodra de geplande woningen zullen zijn gerealiseerd. De provincie stelt dat er met de vaststelling van de hogere geluidgrenswaarden geen afbreuk wordt gedaan aan de milieuvergunningen van de drie bedrijven die zij nu hebben. Met de eventuele toekomstige uitbreiding van die bedrijven hoeft volgens verweerder geen rekening te worden gehouden, reeds omdat de mogelijkheden tot bedrijfsuitbreiding al sterk zijn beperkt als gevolg van de eerdere vaststelling van hogere geluidgrenswaarden voor bestaande woningen.


* 200510435/1
(Bestemmingsplan "Blauwe Stad" in Reiderland) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Groningen van het bestemmingsplan "Blauwe Stad, Partiële Herziening 2004 Zuidoosthoek" van de gemeente Reiderland. Het plan heeft onder meer betrekking op de bouw van 80 woningen en de aanleg van een natuurgebied op gronden die voorheen bestemd waren voor landbouw. Een omwonende boer is het niet eens met de goedkeuring van de bestemming "Natuurgebied", die is gegeven aan een aantal van zijn agrarische gronden. Volgens hem heeft het college bij die goedkeuring het waterpeil, dat nodig is voor een goede uitoefening van landbouw, niet op juiste wijze beoordeeld. Daarnaast voorziet het plan volgens de boer ten onrechte niet in een door hem gewenst bouwperceel.


* 200600506/1
(Bestemmingsplan "Buitenplaats Meerwijk te Midlaren") Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Drenthe van het bestemmingsplan "Buitenplaats Meerwijk te Midlaren". Het plan maakt de aanleg van een landgoed, inclusief een woning en een poortgebouw, mogelijk op de locatie van de in 1942 afgebrande historische buitenplaats Meerwijk in Midlaren. Volgens een aantal inwoners uit Groningen is het plan in strijd met het beleid zoals neergelegd in het Provinciaal Omgevingsplan Drenthe (POP II) en is onvoldoende aangegeven waarom daarvan kon worden afgeweken. Verder moeten voor de buitenplaats veel bomen worden gekapt, waardoor de flora en fauna worden aangetast. Ook voldoet het plan volgens hen niet aan de waterbergingseisen. Het provinciebestuur vindt het plan niet in strijd met een goede ruimtelijke ordening en heeft het daarom goedgekeurd. Hij is van mening deugdelijk is gemotiveerd waarom van het POP II kon worden afgeweken en dat het plan niet tot gevolg heeft dat de landschappelijke en natuurwaarden van het perceel zullen worden aangetast.


* 200600803/1
(Bestemmingsplan "Bungalowpark Rothenbach" in Roerdalen) Uitspraak over de goedkeuring die het college van gedeputeerde staten van Limburg heeft verleend aan het bestemmingsplan "Bungalowpark Rothenbach" van de gemeente Roerdalen. In dat bestemmingsplan is een regeling opgenomen waardoor permanente bewoning van de recreatiewoningen op het bungalowpark "Rothenbach" is toegestaan. Een bewoner van dat bungalowpark, die daar al 20 jaar permanent woont in een recreatiewoning, is het niet eens met de goedkeuring. Hij vindt onder meer dat de brandveiligheid, zeker nu de recreatiewoningen permanent mogen worden bewoond, niet goed is onderzocht. Ook wijkt het plan naar zijn mening ten onrechte af van het Provinciaal Omgevingsplan Limburg (het POL). Daarnaast stemt de bij het bestemmingsplan behorende plattegrond volgens hem niet overeen met de feitelijke situatie.


* 200601209/1
(Nertsenfokkerij en -pelzerij in Evertsoord) Uitspraak over het beroep van de vereniging "Milieu-Offensief" tegen de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Sevenum heeft verleend voor een nertsenfokkerij en
-pelzerij aan de Helenaveenseweg in Evertsoord. De vereniging vindt dat de verlening van de vergunning in strijd is met Europese regelgeving over bescherming en instandhouding van natuurlijke habitats en wilde flora en fauna. Daarbij wijst zij op het natuurgebied "Mariapeel en Deurnese Peel" dat dichtbij de nertsenfokkerij ligt. Volgens de vereniging is de hoeveelheid ammoniak die de fokkerij mag uitstoten te hoog, gelet op dat nabijgelegen natuurgebied.