Socialistische Partij

Wijn frustreert ontwikkeling sector voor duurzame energie

Met de onmiddellijke afschaffing van de subsidie voor duurzame energie maakt CDA-minister Wijn (Economische Zaken) duidelijk wat we kunnen verwachten van het kabinet Balkenende III. De onmiddellijke stopzetting van de zogeheten MEP-regeling heeft enorme negatieve consequenties voor werkgelegenheid in deze sector en voor het verder versterken van de productie van duurzame energie.

SP-Kamerlid Irrgang: "Het is de derde keer dat het kabinet opeens van koers verandert in het duurzame energiebeleid. Dit is een klap in het gezicht voor velen die projecten in de planning hadden staan voor energiewinning uit windmolens en biomassa, die dus nu plotseling niet door kunnen gaan."

"Wegens succes gesloten," stelde Wijn echter. Een nieuw kabinet moet volgens hem maar beslissen hoe het met duurzame energie verder moet. Nederland heeft zichzelf tot taak gesteld in 2010 9% duurzame elektriciteit te realiseren. Die doelstelling wordt waarschijnlijk gehaald, maar met 9% blijven we de hekkensluiter van Europa. Het aandeel duurzame elektriciteit zou ook na 2010 groter moeten worden, maar met dit grillige beleid ontbreekt een gezond investeringsklimaat. Het kabinet remt innovaties en neemt wederom alle zekerheden weg.

Irrgang: "De overheid is voor deze sector moeilijk nog serieus te nemen met haar zwabberbeleid. Je moet onderhand bijna gek zijn om in Nederland nog te investeren in duurzame energie. Wijn frustreert het beleid niet alleen op korte termijn, maar ook voor de toekomst."