Ingezonden persbericht


Groei meldingen kindermishandeling zet door

Meer dan 38.000 keer is in 2005 een vermoeden van kindermishandeling voorgelegd aan de Advies- en Meldpunten Kindermishandeling (AMK's) van de Bureaus Jeugdzorg. Dit is een toename van 12% die blijkt uit de registratiegegevens van de AMKs, samengebracht door het NIZW. De verwachting van de Maatschappelijk Ondernemers Groep, brancheorganisatie van de jeugdzorg, is dat de groei in 2006 én 2007 nog eens 10% bedraagt.

'Uit onze inventarisatie komt naar voren dat het aantal meldingen blijft stijgen dit jaar en volgend jaar', aldus Bart Groeneweg, bestuurslid van de branche Jeugdzorg van de Maatschappelijk Ondernemers Groep. 'We zijn blij dat staatssecretaris Ross vijf miljoen extra beschikbaar stelt voor de advies- en meldpunten. Zo wordt het Bureau Jeugdzorg in staat gesteld de verwachte autonome groei op te vangen en oplopende wachttijden te voorkomen'.

De AMK's hanteren een indeling van zes vormen van kindermishandeling. Affectieve verwaarlozing wordt het meest gemeld, daarna getuige zijn van geweld in het gezin, lichamelijke verwaarlozing en lichamelijke mishandeling. Het betreft vrijwel evenveel jongens als meisjes. De kinderen tot zes jaar zijn oververtegenwoordigd.

Mensen uit de privé-omgeving van een gezin, zoals buren, kennissen en familie, melden vaak een vermoeden. Deze groep bedraagt ongeveer 40% maar is 7% kleiner dan vorig jaar. In de meeste gevallen (ruim 60%) zijn de adviesvragers en melders mensen die door hun werk contact hebben met (leden) van het gezin. Uit deze cijfers kan geconcludeerd worden dat de instanties steeds beter de weg vinden naar het AMK en het Bureau Jeugdzorg.

Perscontacten: Gemma Lenders, telefoonnummer: 030-298 34 42 of 06 533 23 759.