Regio Politie waarschuwt voor neploterij

De politie Hollands Midden waarschuwt niet op brieven in te gaan die meedelen dat je een prijs hebt gewonnen in een loterij maar daaraan wel de voorwaarde verbinden dat je eerst een percentage van dat bedrag moet overmaken naar de organisatie. De beloofde prijs zie je echter nooit.

Een vrouw uit Zoeterwoude overkwam dit begin augustus. Zij ontving een brief uit Spanje van de Loteria Primativa met de mededeling dat zij 625.810 euro had gewonnen. Om het geld over te boeken naar haar rekening moest de vrouw eerst wel 1.000 euro overboekingkosten betalen. Nadat ze dit had gedaan werd nogmaals 6.000 euro gevraagd. Daar ging de vrouw niet op in, voelde nattigheid en maakte er bij de politie melding van. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Werkwijze

De politie waarschuwt dat het hier gaat om misdadige bendes, van verschillende nationaliteiten, die op frauduleuze wijze het prestige en de commerciële naam van de Spaanse Loterij in verscheidene landen misbruiken. Zij opereren al jaren probleemloos over heel de wereld d.m.v. van gsm's, postbussen en tijdelijke of valse adressen (bestaande adressen van officiële Spaanse instanties). Ze gebruiken namen die doen denken aan prestigieuze instellingen zoals « el Gordo », « la Primitiva », « European Lottery Commission », enz.) en vervalsen documenten en handtekeningen van verschillende banken.

De bendes gaan gewoonlijk als volgt te werk : het potentiële slachtoffer krijgt bericht dat hij een prijs ter waarde van een aanzienlijk bedrag heeft gewonnen (zelfs zonder aan een trekking deelgenomen te hebben). Wil hij aanspraak maken op de prijs, dan moet hij zo snel mogelijk een som betalen die de taksen, bank-, verzendings-of verzekeringskosten, enz. dekt.

De prijzen van de Spaanse Loterij zijn steeds vrijgesteld van belastingen en lasten. De Spaanse Politie heeft reeds verschillende bendeleden, die vanuit het nationaal territorium operen, gearresteerd en ter beschikking van de justitie gesteld.

BETAAL dus NIETS als u een prijs wordt aangeboden die schijnbaar met de Spaanse Loterij verband houdt. We raden u dan ook aan om deze strafbare feiten te melden .

Katwijk/Noordwijk Controle N206

Zondagavond 20 augustus heeft het RVHT van politie Hollands Midden een gecombineerde alcohol- en snelheidscontrole gehouden op de Provincialeweg N206 in Katwijk en Noordwijk. In totaal werden 19 bestuurders bekeurd voor een te hoge snelheid. Vijf van hen moesten ter plaatse hun rijbewijs inleveren omdat zij sneller reden dan 150 km/h. Een van deze bestuurders bleek te veel alcohol gedronken te hebben, namelijk 470 ug/l, de limiet is 220. De hoogstgemeten snelheid was 178 km/u, door een 20 jarige motorrijder uit Katwijk. De bestuurder probeerde te voorkomen dat hij werd staande gehouden en reed via een parkeerplaats naar het fietspad tussen Rijnsburg en Noordwijk. Dit werd echter gezien door de politieman die de lasercontrole uitvoerde. Hij waarschuwde zijn collega's waarna de Katwijker verderop werd staande gehouden. De motorrijder bleek beginnend bestuurder te zijn en daarnaast op een te zware motor te rijden. Tegen hem wordt proces verbaal opgemaakt.