Roger van Boxtel: Cultuur staat vernieuwing in zorg in de weg

Menzis

'Ondernemerschap en durf zijn nodig voor slimme vernieuwing in de zorg. Maar de cultuur van schuttingen, domeinen en politieke belangen staat deze noodzakelijke zorgvernieuwing nog in de weg.' Dat is de boodschap die Roger van Boxtel, topman van Menzis, vanmiddag heeft uitgesproken bij de opening van de Nationale Denktank 2006 in Driebergen.

Vandaag is de Nationale Denktank 2006 gestart, waarin 43 high potentials zich de komende tijd gaan richten op oplossingen voor problemen in de gezondheidszorg. 'De Nederlandse zorg kent een cultuur van schuttingen en domeinen, verworven posities, van defensieve en politieke argumenten. Een vastgeroeste cultuur die creativiteit en innovatie eerder belemmert dan bevordert. Het is urgent dat we die cultuur in het hele zorgveld kordaat doorbreken en samen daadkracht en snelheid creëren, om ons nationale verwachtings- en financieringsprobleem van de zorg op te lossen,' aldus de topman van Menzis vandaag in zijn openingsspeech voor de Nationale Denktank.

Innovatie-infuus
Roger van Boxtel vindt dat de zorg een flink innovatie-infuus nodig heeft, 'met daarin een cocktail van openheid, flexibiliteit, ondernemerschap en vooral veel enthousiasme en durf. En juist vanwege die laatste twee zaken juicht Menzis het initiatief van de Stichting De Nationale Denktank toe. Want enthousiasme en durf, dat mag je verwachten van studenten. Deze studenten zijn fris en onbevangen. Zij denken nog niet vanuit een bepaald belang, een verworven positie of een afgebakend terrein. Zij kennen geen schotten en grenzen, zijn niet vastgeroest of bevooroordeeld. Jullie zijn precies wat de zorg nodig heeft!'

Daadkracht
Van Boxtel sprak de verwachting uit dat ook veel van de partijen in de zorg de resultaten van de Denktank zullen oppakken. 'Een idee van de Denktank kan nog zo goed zijn, maar het is niets waard als wij het niet samen oppakken. Ik stel voor dat wij ons laten aansteken door het uiterst besmettelijke lef en enthousiasme van de Denktank, en dat we toezeggen de aanbevelingen snel te waarderen en zo mogelijk daadkrachtig door te voeren. Aan ons dan de taak om van Denktank tot daadkracht te komen!,' aldus de Menzis-topman.

Zomerschool
De Nationale Denktank 2006 start met een zomerschool, waarin de deelnemende studenten intensief worden voorbereid op de onderzoeksperiode met trainingen in problem solving, effective leadership en teamwork. Ook worden zij door professionals uit het veld inhoudelijk ingewijd in disease management. De onderzoeksperiode, waarin de deelnemers oplossingen proberen te zoeken voor maatschappelijke problemen, start op 4 september.

Zie www.nationale-denktank.nl voor meer informatie.
De speech van Roger van Boxtel is beschikbaar via www.menzis.nl


Noot voor de redactie,