Gemeente Soest

Striktere regels voor vrije dagen scholieren buiten vakantie

Datum: 21/08/2006

De gemeente Soest gaat met ingang van het schooljaar 2006/2007 samen met de schooldirecties strikter om met de regels van extra verlof voor scholieren in Soest en Soesterberg. Zij willen één lijn hanteren bij de aanvraag en verwerking van vrije dagen buiten de reguliere schoolvakanties. Deze werkwijze geeft rechtsgelijkheid en moet ontstane verschillen op het gebied van verlofaanvraag tussen scholen wegnemen.

Kinderen moeten volgens de Leerplichtwet een school bezoeken als er onderwijs wordt gegeven. Dit betekent dat in principe verlof buiten schoolvakanties niet mogelijk is. In een aantal gevallen is echter een uitzondering mogelijk. Dit betreft onder andere omstandigheden die buiten de wil van kind en/of ouders/verzorgers zijn gelegen. Hiervoor moet wel een aanvraag worden gedaan.

Directeuren zijn bevoegd om over deze aanvragen voor extra verlof tot en met 10 schooldagen te beslissen. Hierbij zijn zij uitvoerder van de leerplichtwet en moeten zich houden aan de regels. Doen zij dit niet, dan zijn zij net als de ouders strafbaar. Bij ongeoorloofd verzuim zijn directeuren verplicht dit te melden aan de leerplichtambtenaar.

Gevolgen voor ouders/verzorgers
Het strikter toepassen van de regels bij verlofaanvraag heeft als gevolg dat directeuren zorgvuldiger naar aanvragen kijken. Daarom moeten ouders/verzorgers de aanvraag eerder indienen, zo mogelijk 8 weken voor de verlofdatum. Op het besluit van de directie is namelijk nog bezwaar mogelijk. Met het hanteren van één lijn willen gemeente en directies meer eerlijkheid en duidelijkheid scheppen voor iedereen met schoolgaande kinderen.

© 2004 Gemeente Soest - Disclaimer