Gemeente Soest

Gemeente Soest breidt digitale dienstverlening uit met DigiD

Datum: 21/08/2006

Vanaf 21 augustus 2006 is de gemeente Soest aangesloten op DigiD (Digitale Identificatie, spreek uit Diegiedee). Daarmee kan de gemeente de identiteit van inwoners, die via de website www.soest.nl een product of dienst willen afnemen, verifiëren via internet. De gemeente weet altijd zeker met wie ze zaken doet en de inwoner weet zeker dat zijn of haar digitale informatie vertrouwelijk is en blijft. Bijkomend voordeel voor inwoners van de gemeente Soest die DigiD gebruiken, is dat zij bij aanvragen via www.soest.nl niet meer hun volledige adresgegevens hoeven in te vullen. Eén gebruikersnaam en wachtwoord volstaan.

Op dit moment kunnen vier producten met DigiD via www.soest.nl worden aangevraagd. Inwoners kunnen op ieder door hen gewenst moment via de website een verhuizing doorgeven en een uittreksel uit de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA) of uit de Burgerlijke Stand aanvragen. Ook meldingen via de website bij het Meldpunt Woonomgeving kunnen met DigiD gedaan worden. In de toekomst wordt de digitale dienstverlening op www.soest.nl verder uitgebreid.

Aanvragen DigiD-code
Om gebruik te kunnen maken van DigiD is een DigiD-code nodig. Die code kan eenvoudig aangevraagd worden via het digitale loket op www.soest.nl door te klikken op 'Aanvragen DigiD'. Na het invullen van een aantal gegevens stuurt DigiD per post een persoonlijke activeringscode naar het (huis)adres van de aanvrager, zoals dat bekend is bij de gemeente. Door die code in te vullen op de genoemde website, activeert de gebruiker zijn aanvraag. De gebruiker kiest zelf zijn gebruikersnaam met wachtwoord. Hiermee heeft hij of zij vervolgens toegang tot alle DigiD-overheidsdiensten op internet.

DigiD landelijk
DigiD is een gemeenschappelijk systeem voor de hele overheid. Door deze veilige en betrouwbare informatie-uitwisseling tussen inwoner en gemeente is het mogelijk steeds meer diensten digitaal aan te bieden. Vanaf begin 2005 zijn een aantal gemeenten en onder meer de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en de Belastingdienst aangesloten op DigiD. Steeds meer overheidsorganisaties zullen hun voorbeeld volgen. Hierdoor kan met één gebruikersnaam en wachtwoord bijvoorbeeld zowel een uittreksel Burgerlijke Stand van de gemeente Soest worden aangevraagd, als het aangifteformulier van de Belastingdienst worden ingevuld. Een actueel overzicht van alle aangesloten overheidsinstellingen en meer informatie staat op de website www.DigiD.nl onder 'aangesloten diensten'.

© 2004 Gemeente Soest - Disclaimer