Gemeente Amsterdam



Muziekgebouw aan t IJ wint architectuurprijs

21 augustus 2006
-
Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling
De gemeente Amsterdam heeft begin augustus in Italië de Dedalo Minosse Architectuurprijs 2006 gekregen voor goed opdrachtgeverschap bij de totstandkoming van het Muziekgebouw aan t IJ / Bimhuis. De prijs werd dit jaar voor de zesde keer uitgereikt.

De jury ontving meer dan 500 inzendingen vanuit de hele wereld. De gemeente Amsterdam is volgens de jury met het Muziekgebouw aan t IJ en het Bimhuis erin geslaagd op een bijzondere plek een innovatief gebouw en een landmark aan het IJ te realiseren. De prijs werd uitgereikt aan Hans Gerson, opdrachtgever voor het Muziekgebouw namens de gemeente Amsterdam.

Ensemble in actie Hans Gerson, tegenwoordig directeur van het Havenbedrijf Amsterdam, was in de jaren negentig directeur van het grondbedrijf en opdrachtgever voor de ontwikkeling van de IJ Oevers. Vanaf 2000 was Gerson opdrachtgever voor het Muziekgebouw aan t IJ.

Op de plek waar het Muziekgebouw nu staat wilde de gemeente graag een landmark voor de stad. Het gebied was destijds nog niet ontwikkeld en een desolaat verlaten haventerrein en veel plannen ketste daarom af. De gemeente Amsterdam heeft toen besloten een culturele functie te creëren die zij zelf konden sturen. Tegelijk was de IJsbreker op zoek naar een nieuwe ruimte en wilde het BIMhuis verhuizen. De totstandkoming van het gebouw met het Muziekgebouw aan t IJ en het Bimhuis is een intensief proces geweest. De gemeente Amsterdam was financier en opdrachtgever en daarmee aanspreekpunt voor zowel de toekomstige gebruikers, waarvan met name de artistiek en algemeen directeur Jan Wolff van het Muziekgebouw zich intensief bemoeide met het bouwproces, de architecten en de aannemers. Tevens was de gemeente opdrachtgever voor de bouw van de parkeergarage onder het Muziekgebouw, het hotel en de Passengersterminal.

Het muziekgebouw Het Muziekgebouw aan t IJ valt dit jaar een aantal maal in de prijzen. Naast de Dedalo Minosse Architectuurprijs heeft het muziekgebouw de International Urban Land Institute (ULI) Award for Excellence 2006 gewonnen. Volgens de jury van de ULI introduceert het Muziekgebouw een cultureel element aan de ontwikkeling van de vroegere haven aan het IJ die het verouderde gebied omzet van een industriegebied aan een zgn. civic space. Het muziektheater is ook genomineerd voor de Rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap De Gouden Piramide De winnaar zal tijdens een tv-programma van de AVRO op 28 oktober as. bekend worden gemaakt.