LTO Noord


LTO: exportverbod snel afbouwen

Op dit moment vergaderen in Brussel de veterinaire deskundigen van de 25 EU-lidstaten over de aanpak van de dierziekte bluetongue (blauwtong).

LTO Nederland heeft er vandaag bij het Ministerie van LNV op aangedrongen dat het nationale exportverbod van runderen,schapen en geiten zo snel mogelijk wordt beperkt tot een deel van Zuid-Nederland. Dit gebied kan vervolgens na screening van de bedrijven geleidelijk verkleind worden.

Bovendien is LTO van mening dat:


· het rechtstreeks vervoer van slachtvee, met strikte reiniging en ontsmetting van de vrachtwagens in heel Nederland mogelijk moet zijn, en vanuit het vrijgegeven gebied naar slachterijen in het buitenland. Omdat voorlopig nog onduidelijk is hoe lang de maatregelen van kracht blijven, moeten de bedrijven binnen de 20 km zone ook de mogelijkheid - onder voorwaarden - krijgen dieren naar een slachterij te brengen. Anders ontstaan bij veehouders en slachterijen grote problemen met de vleesproductie;


· Vervoer en export van sperma, embryo's en eicellen van koeien, schapen en geiten dat geruime tijd geleden al gewonnen was, en dus niet met bluetonguevirus besmet kan zijn, moet weer mogelijk worden;


· Dat Nederlandse veehouders voor de muggenbestrijding kunnen beschikken over de werkzame middelen die in België wel beschikbaar zijn. Koppels dieren die goed behandeld zijn met deze middelen, zijn een tijdlang beschermd tegen het mugje dat het bluetonguevirus kan verspreiden en zouden dan niet opgestald hoeven worden.

LTO wil dat LNV de veehouders beter voorlicht over de maatregelen. Veehouders met vragen moeten daar snel antwoord op krijgen.

Maandag 21 augustus 2006