UNETO-VNI ontstemd over stopzetting subsidieregeling MEP

Uneto-vni

UNETO-VNI, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de technische detailhandel, is onaangenaam verrast door het bericht dat met ingang van 18 augustus jl. nieuwe aanvragen niet meer in aanmerking komen voor de subsidieregeling Milieukwaliteit Elektriciteitsproductie (MEP).

De MEP is een wettelijke regeling van de Nederlandse overheid met als doel het verbeteren van de duurzaamheid van de Nederlandse elektriciteitsproductie. Via deze regeling worden installaties gesubsidieerd die duurzame elektriciteit opwekken of waarin elektriciteit wordt opgewekt door middel van warmtekracht.

Volgens minister Wijn wordt de Europese doelstelling van negen procent duurzame elektriciteit in 2010 gehaald. De minister is verder van mening dat het aan een volgend kabinet is om te beslissen over blijvend investeren in innovatie op het gebied van duurzame elektriciteitsproductie. Om deze redenen zullen nieuwe aanvragen voor de subsidieregeling MEP niet meer in behandeling worden genomen.

'Het is bekend dat energiebesparing en het stimuleren van de opwekking van duurzame energie sterk gebaat zijn bij een consistent overheidsbeleid op de lange termijn' stelt Titia Siertsema, algemeen directeur van UNETO-VNI. 'De investeerders in milieukwaliteit durven alleen risico's aan voor wat betreft hun investering als de belangrijkste kosten- en opbrengstencomponenten bekend zijn. Door regelmatig de subsidieregeling van toepassing te verklaren en vervolgens weer in te trekken, voelen de investeerders zich onzeker en zullen in het vervolg wel twee keer nadenken voor zij geld steken in dergelijke projecten. Door dit zwabberbeleid van de overheid verwacht UNETO-VNI dat de investeringen in dit soort projecten sterk zullen gaan afnemen. De leden van UNETO-VNI ondervinden nu al de gevolgen hiervan.'

///