Wereld Natuur Fonds Nederland

Persbericht Wereld Natuur Fonds
21 augustus 2006

Oproep aan restaurants in Nederland:

WNF: zet meer duurzame visgerechten op menukaart

Nederlandse restaurants moeten vaker duurzame visgerechten op de menukaart zetten. Die oproep heeft directeur Johan van de Gronden van het Wereld Natuur Fonds vandaag gedaan tijdens een diner bij strandrestaurant Elzenduin in Monster (ZH). Topkoks hadden een heerlijk 3-gangendiner klaargemaakt van verantwoord gevangen vis. Bekende Nederlanders als Floortjes Dessing en Loretta Schrijver mochten de gerechten proeven. "We willen laten zien dat verantwoord gevangen vis gewoon heel erg lekker is en ook nog eens goed voor de natuur", aldus Van de Gronden.

Aanleiding voor het visdiner is de bewustwordingscampagne 'Kies voor een Levende Zee', die het WNF dit jaar voert. Met deze campagne vraagt de natuurbeschermingsorganisatie aandacht voor de schoonheid van de natuur onder water, maar ook voor de bedreigingen, zoals overbevissing en bijvangst. Het WNF heeft in de eerste maanden van de campagne vooral consumenten opgeroepen om eens wat vaker verantwoord gevangen vis te kopen. Nu is het tijd om ook de horeca te vragen zijn steentje bij te dragen aan herstel van de wereldzeeën, aldus het WNF.

Om verantwoord vis in te kopen, adviseert het WNF de restaurants om gebruik te maken van de VISwijzer, een handig kaartje dat WNF heeft ontwikkeld samen met de Stichting de Noordzee. Op het kaartje staan de 58 meest gangbare vissoorten in Nederland. De VISwijzer geeft advies over welke vis je verantwoord kunt eten en welke liever niet. Ook vis met het MSC-keurmerk staat garant voor duurzaamheid. Het WNF hoopt dat door het creëren van meer vraag naar duurzame vis, ook het aanbod bij supermarkten en vishandels zal toenemen.

Van de Gronden: "Het WNF wil samen met het bedrijfsleven werken aan bescherming van de natuur onder water en herstel van de vispopulaties. Het is nog niet te laat, maar we moeten wel met z'n allen de schouders er onder zetten. Vis is heel erg lekker en als we verantwoord vis kopen, kunnen we tot in lengte van dagen van dit mooie natuurproduct blijven genieten".

Het menu tijdens het visdiner zag er als volgt uit. Chefkok Peter Gast serveerde als voorgerecht een coquille (Sint-jacobsschelp, Amerikaanse kweek). Matthieu Kellenaers maakte een tussengerecht van rode mul uit de Noordzee. Erik Jansen bereidde het hoofdgerecht met Pacifische heilbot en als afsluiting verzorgde Marco Westmaas jr. het nagerecht. De aanwezige Bekende Nederlanders waren - naast Floortje Dessing en Loretta Schrijver - Klaas Wilting, Harm Edens, Peter van der Vorst, Rob Verlinden en Vivian Boelen.

////////////////////
Voor meer informatie en aanmeldingen:
Clarisse Buma, hoofd persvoorlichting Wereld Natuur Fonds, 030-6937374, 06-21548657, cbuma@wwf.nl

Op aanvraag beschikbaar:

* Persmap met o.a.VISwijzer en factsheets.


* Foto's van het stranddiner en algemeen fotomateriaal over zeeleven. Bel hiervoor met Marjolein Sol, 030-6937375 (dinsdag, woensdag en vrijdag), msol@wwf.nl, of Clarisse Buma.


* Het Wereld Natuur Fonds maakt een korte webfilm van het stranddiner, die in de loop van dinsdag 22 augustus beschikbaar komt. Verder laat de film ook beelden zien van presentator Harm Edens, die vis koopt op de markt in Amsterdam. De film (plus ruwe beelden) wordt via ANP en Datiq verspreid. Het moment van verspreiding wordt bekend gemaakt via ANP Perssupport. Bel voor meer informatie hierover met Jikkie Jonkman, 030-6937307, jjonkman@wwf.nl

De chefkoks zijn werkzaam in de volgende restaurants:

Peter Gast, 't Schulten Hues restaurant in Zutphen, 0575-510005. Erik Jansen, Tolhuysch restaurant in Oegstgeest, 071-3013787. Matthieu Kellenaers, Gorgeous restaurant in Amsterdam, 020-3791400 Marco Westmaas, Elzenduin in Monster, 0174-214200.

Wat is duurzame vis?

Duurzaam gevangen vis of verantwoord gevangen vis zijn termen die door elkaar kunnen worden gebruikt. Het WNF geeft met duurzame of verantwoord gevangen vis aan dat het om visbestand gaat die niet wordt overbevist en waarbij ook de leefomgeving (dus: de natuur) behouden blijft. Anders gezegd: de visstand blijft intact en er is weinig tot geen bijvangst en/of weinig tot geen bodemschade.

MSC

Het MSC-keurmerk staat voor Marine Stewardship Council. Het is een keurmerk voor duurzaam gevangen vis, vergelijkbaar met het FSC-keurmerk voor hout.
-
Wereld Natuur Fonds
Unit persvoorlichting
Driebergseweg 10
3708 JB Zeist